szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i granatem na wierzchu. Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj KLIK 1 szkl cukru 3 jajka 1 i 1/3 szkl oleju 2 szkl mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany 30 % + 2 śmietanfixy(...)całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta odcinam wierzch i kruszę go w misce na piasek. Resztę ciasta nasączam sokiem. Kremówkę ubijam ze smietanfixami i cukrem pudrem, smaruję ciasto częścią śmietany, na masę układam pokrojone w kostkę brzoskwinie, nakładam resztę bitej śmietany, wierzch obsypuję skruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Ciasto chłodzę w lodówce. do ciacha super herbata lub kawa;) zbieracie
Takie tam pichceniegórę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 2 godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją(...)zakryć 5 minut . Przelewamy do pucharka wraz z listkami mięty i zostawiamy do ostygnięcia po czym przekładamy do zamrażarki na ok. 20 minut 2/ Gdy konsystencja będzie odpowiednia, ubijamy bitą śmietanę dodając przy końcu cukier brzozowy i wyskrobane łyżką kawałki oleju wyjętego z lodówki. Nakładamy bitą śmietanę i wbijamy herbatniki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaProponuję wam pyszne ciasto bez pieczenia 3 bit jak popularne batoniki. Na herbatnikach, z masą krówkową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i czekoladą. Moi domownicy nie mogli mu się oprzeć a tato stwierdził "więcej go nie rób! Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu ! Mówię wam jest(...)składniki dobrze się połączą. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i fixy. Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa się zrobiła rzadsza i lepiej się rozsmarowywała). Następnie rozprowadzić masę budyniową a na wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce
W kuchennej krainieodłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki
Kolizje Smakówwina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany. Pianka truskawkowa to idealny leciutki deser, doskonały na przerwę
Mia Cucina Sofietadrogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź
Przepisy AleksandryWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji
Słodka Stronaponcz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się
Ciastkozercypieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a 12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać w trakcie ucierania ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę
Kubki smakułyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i serek mascarpone, dobrze zmiksować. Truskawki pokroić w plasterki (zostawiając kilka do dekoracji) Umieścić je w dwóch kieliszkach/ pucharkach. Na truskawki wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone. Deserki udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Nastoletnie WypiekaniePyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury- gdy tort będzie
Domowe Tortymleko w proszku, serek waniliowy i zmielone orzechy. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego
paapilotkaaOgromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie;Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się
Anioły w kuchni