Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem
Marta Gotujeporcji: 300g gorzkiej czekolady 400ml śmietany kremówki 50g masła 2 opakowania malin (po 250g jedno) mogą być mrożone 175g ciastek owsianych wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem i 100ml śmietanki wkładamy do miski. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady
Przysmaki Karolkiszklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać(...)przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i przełożyć ja do szprycy. Za pomoca wykrawacza wyciać z babeczek środki, uważajac aby dno pozostawić w całości, posypać cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na śmietanowych rozetkach ułożyć truskawki, maliny, listki
Gosia gotujemąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową(...)wodzie (łatwiej Ci pójdzie, jeśli woda będzie gorąca/ciepła - wówczas jednak przed dodaniem jej do śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać śmietanę miksując ją na najwyższych obrotach miksera, po kilku minutach dodaj cukier, rozpuszczoną żelatynę i ubijaj całość do uzyskania pożądanej konsystencji bitej śmietany:) Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGotowanie : 30 min Chłodzenie : 4h Dla 6 osób ● 6 małych dni (typu hokkaido) po 200 g każda ● 50 cl mleka ● 250 g serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu) Wykonanie: Zetnij(...)lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy, po około jedną, dwie łyżki do każdej porcji (ilość wedle uznania). Podawaj mocno schłodzone. Możesz dodatkowo udekorować krem bitą śmietaną (najlepiej z syfonu, jest dużo lżejsza i delikatniejsza w smaku). Możesz również zastąpić małe dynie około 1 kg dużej dyni, a następnie podawać krem w pucharkach
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasię przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku(...)mąki pszennej6 jajek3/4 szk cukru 5 łyżek wody9 łyżek oleju3 łyżki kakao1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem0,5 l mleka1 budyń waniliowy6 łyżeczek żelatyny0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light)3 łyżki cukru pudrukakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)4 krople aromatu śmietankowegoBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze(...)listki świeżej bazylii na porcję Dekoracja: szczypta zmielonych pistacji- na każdą porcję Po 1 małym andrucie listki świeżej bazylii po kilka sztuk całych pistacji po 1 kleksie z bitej śmietany 36% ubitej na sztywno na każdą porcję Przygotowanie: 1. Śmietankę podzielić na 2 części. 2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę Pistachio. Dokładnie wymieszać. 3. Orzeszki pistacjowe
KreatywnePinymożna pozostawić w garnuszku. 700ml kremówki ubijamy, tak by była ubita, ale nie na sztywno. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody i dodajemy do niej 50ml śmietany i mieszamy by się połączyły. I znowu najważniejsze zasada, że rozpuszczona żelatyna musi mieć temperaturę pokojową, czyli niezbyt zimna i niezbyt ciepła. Żelatynę łączymy z bitą śmietaną i szybko mieszamy łyżką
Smakowy Rajtrochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny
Smakowy RajSkładniki na tortownicę śr. 26 cm200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej100 g masła120 g cukru4 łyżki mąki5 jajek2 szkl. wypestkowanych wiśni300 ml kremówki1/2 szkl cukruW
kolorowotorcikowoRaffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello! Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki(...)białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany kremówki 8-10 kuleczek Raffaello DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie sok z konfitury! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną
Domowe TortyBlack and white cake with pumpernickelSkładniki.40 dag pumpernikla5 jaj8 łyżek cukruKrem.2 cytryny8 łyżek cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/3 szkl. wody500 ml śmietany kremówkiPoncz.3/4 szklanki soku
Kulinarny karnet ChristopheraSezon na truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo prosta, lekka wersja
Kolizje SmakówKolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie
Ze smakiem i z pasjądelikatną masą z bitej śmietany i białej czekolady, a do tego soczyste truskaweczki. Niebo na ziemi <3 Autorka bloga Cook & Look , z którego pochodzi ten przepis, chyba wymyśliła je specjalnie dla mnie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6-8 babeczek: 220 g ciasteczek Oreo 50 g miękkiego masła 250 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g białej czekolady
My Culinary Art