jeżeli kokos nie zabarwi się cały dodać jeszcze ciut barwnika i wody ,w ten sposób powstanie zielony kokos. W osobnej miseczce , ubić na sztywno śmietanę (można dodać śmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć. Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos(...)można ozdobić wg. swojego pomysłu. zajączek wielkanocny Składniki potrzebne do dekoracji kurczaczków wielkanocnych: 1/2 opakowania kokosu żółty barwnik spożywczy w proszku 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem
Aromatyczne PodróżeProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę(...)śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem. Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć
Trzeci talerzpewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki:(na 12 sztuk)bezy:4 białka220 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wody2 listki żelatynydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęsto właśnie nim słodzę. Dodatek bitej śmietany czyni taką kawę niemal luksusową. A odrobina luksusu w chłodny, pracowity dzień, jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie, prawda? 😊 Składniki na 1 porcję: 2 lekko czubate łyżeczki mielonej kawy 100 ml mleka 100 ml wody 2 łyżeczki masy kajmakowej z puszki śmietana kremówka (30 lub 36%) Kawę zaparzyć i odcedzić
Codzienna kuchnia niecodziennajabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzełożoną puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Serdecznie polecam! :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka w temperaturze pokojowej 60 g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 60 g cukru 20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej Masa śmietankowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki
Nastoletnie Wypiekanieśmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy orzechami. Całość przechowujemy w zamrażalniku
Domowy Smak Jedzeniaopakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany
In my kitchenkakao 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki łyżka dobrego, gorzkiego kakao laska wanilii lub cukier waniliowy W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną, ale ja z tego rezygnuję
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jest też mniejsza. Polecam bo warto się troszkę wysilić i spróbować przygotować roladę! Ta rolada bezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym(...)wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dawna myślałam nas przygotowaniem domowego kisielu, ale zawsze przegrywał z innymi, często bardziej skomplikowanymi potrawami. Po zjedzeniu pierwszego pucharku muszę przyznać, że żałuję, iż tyle
Przepisy Aleksandrypieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie:Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej(...)niego a'la kopiec kreta .Przekroiłem go na 4 części. Jedną część wysmarowałem masą ptasie mleczko (przepis link), inną część wysmarowałem odrobina dżemu. Całość złożyłem i posmarowałem bitą śmietaną. Na wierzch posypałem kawałkiem pokruszonego ciasta (4 część
cookplNie pytam się, czy u Was takie same upały jak u mnie, bo na pewno usłyszę twierdzącą odpowiedź. Rano temperatura wydawała się jeszcze znośna, by późnym
My simple kitchenmasą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów 100 g masła Masa owocowa: 0,75 l soku bananowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 700 g dojrzałych brzoskwiń Wierzch: 300 ml śmietanki kremówki
Świat Ciastaszczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu
W poszukiwaniu inspiracji