Grzanki ze stopionym serem raclette z dodatkiem suszonej wołowiny oraz korniszonów i cebulek marynowanych. GRZANKI Z RACLETTE SKŁADNIKI pszenne pieczywo (najlepsza będzie ciabatta); 300-400 gramów sera raclette w plastrach; kilka plasterków bresaoli; 50 gramów skwarków ze słoniny; kilka ogórków konserwowych; kilka marynowanych cebulek perłowych; szczypiorek; pieprz; przepis na grzanki z raclette po szwajcarsku Artykuł Grzanki z raclette po szwajcarsku
Kuchnia TomkaMakaron z mięsem mielonym z dodatkiem sosu sojowego, imbiru, czosnku i tahiny. MAKARON PO SYCZUAŃSKU SKŁADNIKI 250 gramów lekko przerośniętej wołowiny; 4 łyżki sosu sojowego; 1 łyżeczka soli; 250 gramów chińskiego makaronu pszennego; 4 ząbki czosnku; kawałek świeżego imbiru; dymka; 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody; pieprz syczuański w ziarnach; olej arachidowy; chińska pasta sezamowa... Artykuł Makaron po syczuańsku
Kuchnia TomkaKlopsy z mięsa mielonego z dodatkiem bułki moczonej w winie oraz kminu, cynamonu i czosnku podane w sosie pomidorowym. KLOPSY MIELONE SOUTZOUKAKIA SKŁADNIKI NA KLOPSY 500 gramów wołowiny na gulasz 500 gramów łopatki wieprzowej 5-6 kromek czerstwego chleba pół szklanki czerwonego wina 1-2 kopiate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki płaskie cynamonu 2 wiejskie jajka... Artykuł Greckie klopsy
Kuchnia TomkaPłaty makaronu przekładane mięsem mielonym z dodatkiem przesmażonych drobno krojonych warzyw i przypraw, a następnie zapieczone. LASAGNE Z MIĘSEM SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne; 600 gramów mielonej wołowiny; 300 gramów twardego żółtego sera; 150 gramów mozzarelli; 1 cebula; 4 ząbki czosnku; 3 łodygi selera naciowego; puszka krojonych pomidorów bez skóry; pół szklanki czerwonego wina; 2-3... Artykuł Lasagne z mięsem
Kuchnia TomkaMięso mielone z dodatkiem świeżych ziół oraz wartego sera uformowane w dużego klopsa a następnie pieczone. PIECZEŃ RZYMSKA SKŁADNIKI 450 gramów wołowiny (np.pręga); 350 gramów wieprzowiny (np. łopatka); 150 gramów twardego sera żółtego; 1 duże wiejskie jajko; 2-3 ząbki czosnku; 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki; pęczek świeżego koperku; natka pietruszki; szczypiorek; dymka; słodko kwaśny, tajski... Artykuł Pieczeń rzymska
Kuchnia TomkaMieszane mięso mielone doprawione wieloma przyprawami a następnie formowane w klopsy i podawane w sosie pomidorowym. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 400 gramów wołowiny; 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka); 2 łyżki bułki tartej; 1 jajko; natka pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 duże cebule; listek laurowy; suszone oregano; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; pół łyżeczki mielonej,... Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym
Kuchnia TomkaRestaurant Magazine – we wrześniu 1956 roku w artykule – National Sandwich Winners – pisze tak, a fragment oczywiście poniżej – THE RUEBEN, obfita kanapka, składająca się z peklowanej wołowiny, kiszonej kapusty i szwajcarskiego sera z rosyjskim sosem i chlebie żytnim, jest najlepszą kanapką w hotelach i restauracjach w opinii sędziów Krajowego Konkursu Pomysłów na Kanapki, w którym ponad
RafalCookwitaminy B5 Kwas pantotenowy znajdziemy w produktach zarówno roślinnych takich jak awokado, bataty, brokuły, groch, jarmuż, kalafior, kukurydza, pomidory, soczewica, soja czy zboża pełnoziarniste, jak i zwierzęcych - drób, wieprzowina, wołowina, homar, łosoś skorupiaki, produkty mleczne, żółtko jaja. Witamina B5 występuje w żywności bardzo powszechnie, jest jednak bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrze, takie jak gotowanie, przetwarzanie (np. mielenie) czy nawet mrożenie
Z notatnika dietetykaMielone mieszane mięso z dodatkiem wielu przypraw następnie formowane w wałeczki i pieczone na ruszcie. CEVAPCICI KOTLECIKI MIELONE Z CHORWACJI SKŁADNIKI 500 gramów mielonej jagnięciny; 500 gramów mielonej wołowiny; 4 duże cebule; 10 ząbków czosnku; 6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego; 2 łyżki musztardy Dijon; 3 łyżki vegety; 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki; 1 łyżka czerwonej... Artykuł Cevapcici kotleciki mielone
Kuchnia TomkaCieniutkie plasterki suszonej wołowiny podane z miksem sałat, oliwkami, jajkiem i rzodkiewkami w sosie winegret. SAŁATKA Z BRESAOLĄ SKŁADNIKI 100 gramów bresaoli; 1 ciabatta; 2 jajka; 10 rzodkiewek; mix sałat; 10 czarnych oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 cytryna; ser parmezan; oliwa extra vergine; sól, pieprz; przepis na sałatkę z bresaolą i grzankami Artykuł Włoska sałatka z bresaolą i grzankami pochodzi
Kuchnia TomkaAromatyczny i zawiesisty sos mięsny przyrządzany z mięsa mielonego duszonego na bazie soffritto z pomidorami. TAGLIATELLE AL RAGU BOLOGNESE SKŁADNIKI 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle; 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki); 300 gramów surowego, niewędzonego boczku; 100 gramów marchewki; dokładnie 100 gramów selera naciowego; 100 gramów cebuli; szklanka dobrego, włoskiego czerwonego wina;... Artykuł Tagliatelle al ragu bolognese
Kuchnia TomkaOryginalna zupa gulaszowa z Węgier z dodatkiem kawałków wołowiny oraz papryki, cebuli i pomidorów. ZUPA GULASZOWA SKŁADNIKI 800 gramów łopatki lub karczku wołowego; 2 cebule; marchewka; pietruszka; seler; żółta papryka; czerwona papryka; duży pomidor; wędzona słonina; smalec z mangalicy; czosnek; mielona słodka papryka; ostra papryka; kminek; 2-3 kiście laurowe; 3 ziemniaki; sól; przepis na zupę... Artykuł Zupa gulaszowa
Kuchnia TomkaMakaron podany z mięsem mielonym duszonym w sosie pomidorowym. SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE SKŁADNIKI 300 gramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle; 450 mielonej wołowiny; 450 gramów mielonej wieprzowiny; 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego); kieliszek czerwonego, wytrawnego wina; 1 marchewka; łodyga selera naciowego; 1 cebula; masło; oliwa z oliwek; domowy sos pomidorowy; pół szklanki... Artykuł Spaghetti alla bolognese czyli
Kuchnia Tomkadodatkiem boczku, mielonego mięsa oraz słodkiej mielonej papryki. BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY SKŁADNIKI biała kapusta o wadze 2 kg; 300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina); 150 gramów surowego wędzonego boczku; mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów; 2 duże cebule; koncentrat pomidorowy;... Artykuł Bigos z białej kapusty dla smakoszy pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia Tomka