wołowina - 6514 przepisów (strona:130/435)

Pieczeń rzymska czyli klops mięsny z ziołami 63

Mięso mielone z dodatkiem świeżych ziół oraz wartego sera uformowane w dużego klopsa a następnie pieczone. PIECZEŃ RZYMSKA SKŁADNIKI 450 gramów wołowiny (np.pręga); 350 gramów wieprzowiny (np. łopatka); 150 gramów twardego sera żółtego; 1 duże wiejskie jajko; 2-3 ząbki czosnku; 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki; pęczek świeżego koperku; natka pietruszki; szczypiorek; dymka; słodko kwaśny, tajski... Artykuł Pieczeń rzymska

Kuchnia Tomka
Pulpety w sosie pomidorowym albondigas 51

Mieszane mięso mielone doprawione wieloma przyprawami a następnie formowane w klopsy i podawane w sosie pomidorowym. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 400 gramów wołowiny; 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka); 2 łyżki bułki tartej; 1 jajko; natka pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 duże cebule; listek laurowy; suszone oregano; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; pół łyżeczki mielonej,... Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Kuchnia Tomka
Reuben Proteinowy – część 3 101

Restaurant Magazine – we wrześniu 1956 roku w artykule – National Sandwich Winners – pisze tak, a fragment oczywiście poniżej – THE RUEBEN, obfita kanapka, składająca się z peklowanej wołowiny, kiszonej kapusty i szwajcarskiego sera z rosyjskim sosem i chlebie żytnim, jest najlepszą kanapką w hotelach i restauracjach w opinii sędziów Krajowego Konkursu Pomysłów na Kanapki, w którym ponad

RafalCook
Witamina B5 60

witaminy B5 Kwas pantotenowy znajdziemy w produktach zarówno roślinnych takich jak awokado, bataty, brokuły, groch, jarmuż, kalafior, kukurydza, pomidory, soczewica, soja czy zboża pełnoziarniste, jak i zwierzęcych - drób, wieprzowina, wołowina, homar, łosoś skorupiaki, produkty mleczne, żółtko jaja. Witamina B5 występuje w żywności bardzo powszechnie, jest jednak bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrze, takie jak gotowanie, przetwarzanie (np. mielenie) czy nawet mrożenie

Z notatnika dietetyka
Cevapcici kotleciki mielone z Chorwacji 76

Mielone mieszane mięso z dodatkiem wielu przypraw następnie formowane w wałeczki i pieczone na ruszcie. CEVAPCICI KOTLECIKI MIELONE Z CHORWACJI SKŁADNIKI 500 gramów mielonej jagnięciny; 500 gramów mielonej wołowiny; 4 duże cebule; 10 ząbków czosnku; 6 łyżek ajvaru, najlepiej ostrego; 2 łyżki musztardy Dijon; 3 łyżki vegety; 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki; 1 łyżka czerwonej... Artykuł Cevapcici kotleciki mielone

Kuchnia Tomka
Włoska sałatka z bresaolą i grzankami 73

Cieniutkie plasterki suszonej wołowiny podane z miksem sałat, oliwkami, jajkiem i rzodkiewkami w sosie winegret. SAŁATKA Z BRESAOLĄ SKŁADNIKI 100 gramów bresaoli; 1 ciabatta; 2 jajka; 10 rzodkiewek; mix sałat; 10 czarnych oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 cytryna; ser parmezan; oliwa extra vergine; sól, pieprz; przepis na sałatkę z bresaolą i grzankami Artykuł Włoska sałatka z bresaolą i grzankami pochodzi

Kuchnia Tomka
Tagliatelle al ragu bolognese 69

Aromatyczny i zawiesisty sos mięsny przyrządzany z mięsa mielonego duszonego na bazie soffritto z pomidorami. TAGLIATELLE AL RAGU BOLOGNESE SKŁADNIKI 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle; 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki); 300 gramów surowego, niewędzonego boczku; 100 gramów marchewki; dokładnie 100 gramów selera naciowego; 100 gramów cebuli; szklanka dobrego, włoskiego czerwonego wina;... Artykuł Tagliatelle al ragu bolognese

Kuchnia Tomka
Zupa gulaszowa na węgierską modłę 63

Oryginalna zupa gulaszowa z Węgier z dodatkiem kawałków wołowiny oraz papryki, cebuli i pomidorów. ZUPA GULASZOWA SKŁADNIKI 800 gramów łopatki lub karczku wołowego; 2 cebule; marchewka; pietruszka; seler; żółta papryka; czerwona papryka; duży pomidor; wędzona słonina; smalec z mangalicy; czosnek; mielona słodka papryka; ostra papryka; kminek; 2-3 kiście laurowe; 3 ziemniaki; sól; przepis na zupę... Artykuł Zupa gulaszowa

Kuchnia Tomka
Spaghetti alla bolognese czyli twór potwór 62

Makaron podany z mięsem mielonym duszonym w sosie pomidorowym. SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE SKŁADNIKI 300 gramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle; 450 mielonej wołowiny; 450 gramów mielonej wieprzowiny; 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego); kieliszek czerwonego, wytrawnego wina; 1 marchewka; łodyga selera naciowego; 1 cebula; masło; oliwa z oliwek; domowy sos pomidorowy; pół szklanki... Artykuł Spaghetti alla bolognese czyli

Kuchnia Tomka
Bigos z białej kapusty dla smakoszy 58

dodatkiem boczku, mielonego mięsa oraz słodkiej mielonej papryki. BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY SKŁADNIKI biała kapusta o wadze 2 kg; 300 gramów mielonego mięsa (u mnie pół na pół wołowina i wieprzowina); 150 gramów surowego wędzonego boczku; mała surowa kiełbaska o wadze około 100 gramów; 2 duże cebule; koncentrat pomidorowy;... Artykuł Bigos z białej kapusty dla smakoszy pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Rosół wołowy z kurczakiem na dobry smak 64

Rosół gotowany na wołowinie i kurczaku z dodatkiem sporej ilości warzyw i przypraw. ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 700 gramów antrykotu wołowego z kością; 700 gramów kurczaka (np. ćwiartki z kością); 2-3 kacze szyje; bogata jarzyna do rosołu; sól, pieprz; przepis na rosół wołowy z kurczakiem Artykuł Rosół wołowy z kurczakiem na dobry smak pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Rumsztyk 92

Rumsztyk wołowy to przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z wołowiny lub wieprzowiny. Zapraszam po sprawdzony przepis na obiad oraz po garść cennych porad.  - przepis jeszcze z czasów PRL-u - dokładny opis i kroki wykonania ze zdjęciami - można użyć wieprzowiny lub mięsa mieszanego

AniaGotuje.pl
Węgierski bogracz z mięsem 82

Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe     Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1 łyżka przyprawy do wołowiny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej selerowej 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki mąki pszennej   do obtoczenia mięsa       Sposób przygotowania: Mięso z udźca i wieprzowinę

Wanilia i Kardamon
Gołąbki dla smakoszy 53

lista składników oraz szczegółowy opis na proste, szybkie i syte danie.      Składniki:         500 g kapusty białej 2 łyżki ryżu 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 łyżka masła 4 łyżki bułki tartej 400 ml śmietany 18% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku sól, pieprz

R'n'G Kitchen