Shawarma

Shawarma

Shawarma

Shawarma, uliczne jedzenie, które jest popularne na całym Bliskim Wschodzie i myślę też oczywiście na całym świecie. Pamiętam jak dawno temu, jeździło się do Wrocławia na dworzec oczywiście na — pite — ech, wspomnienia. Nazwa Shawarma prawdopodobnie pochodzi od tureckiego — çevirme — co oznacza — obracanie — oczywiście kawałków głęboko marynowanego mięsa z wołowiny, jagnięciny, kurczaka czy też indyka. Mięso jest — nadziane — ułożone warstwami na pionowym rożnie, który natomiast wolno się obraca i opieka m... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.