Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Liban / Lebanon YouTube

Shawarma

Sos Tarator Shawarma Pita

Shawarma, uliczne jedzenie, które jest popularne na całym Bliskim Wschodzie i myślę też oczywiście na całym świecie.

Pamiętam jak dawno temu, jeździło się do Wrocławia na dworzec oczywiście na — pite — ech, wspomnienia.

Odcinek 2️⃣

Nazwa Shawarma prawdopodobnie pochodzi od tureckiego — çevirme — co oznacza — obracanie — oczywiście kawałków głęboko marynowanego mięsa z wołowiny, jagnięciny, kurczaka czy też indyka.

Sos Tarator Shawarma Pita

Mięso jest — nadziane — ułożone warstwami na pionowym rożnie, który natomiast wolno się obraca i opieka mięso na średnim ogniu, nawet przez kilkanaście godzin.

Sos Tarator

Na koniec, kiedy mięso jest gotowe, rozdrabnia się je i ładuje w pite.

Pita i Shawarma

Oczywiście shawarma jest bardzo podobna do greckiego gyrosa czy też tureckiego döner kebaba.

Libański sos Tarator to oczywiście idealny, pyszny i przede wszystkim prosty obowiązkowy dodatek do Libańskiej Shawarmy.

Shawarma

Mój drogi czytelniku potrzebujesz tylko czterech składników, by go zrobić, więc nie pomiń go, robiąc te przepyszne uliczne jedzenie z bliskiego Wschodu.

Shawarma

Na zakończenie, zapraszam na mój autorski program na YouTube i na Shawarme – odcinek 2️⃣.

Składniki
  • Kurczak
    • Filety z ud kurczaka 3-5 sztuk
    • Oliwa z oliwek 5-7 łyżek
    • Sok z cytryny 3-5 łyżek
  • Przyprawy mielone do marynaty po 1 łyżeczce
    • Kardamon
    • Papryka wędzona
    • Pieprz cayenne
    • Godziki
    • Cynom
    • Sumak
    • Kmin rzymski
    • Czosnek
    • Sól
    • Pieprz
  • Sos Tarator
    • Tahini 5 łyżek
    • Sos z cytryny 5-7 łyżek
    • Woda 1-2 łyżki
    • Sól do smaku
  • Dodatki
    • Sałat lodowa
    • Pomidor
    • Czerwona cebula
    • Frytki
Przygotowanie
  • Kurczaka przygotuj oczywiście dzień wcześniej.
    • Po pierwsze mięso pokrój na wielkość kęsa, włóż do pojemnika, dodaj resztę składników, wymieszaj, przykryj i schowaj do lodówki na noc.
    • Po drugie, dnia drugiego rozgrzej nieprzywierającą patelnię, dodaj mięso, wraz z sokami i dobrze je obsmaż z dwóch stron.
    • W międzyczasie wymieszaj, ze sobą wszystkie składniki na sos.
    • Oczywiście przygotuj frytki, według instrukcji na opakowaniu.
    • Również pokrój pomidory, cebulę na talarki, sałatę oczywiście umytą i wysuszoną, połam na mniejsze kawałki.
  • Shawarma
    • Po pierwsze rozetnij pite, tak by powstała kieszenie, nałóż sos, warzywa, frytki i kurczaka.
  • Na koniec oczywiście włącz YouTube i zajadaj razem ze mną.
  • Banalnie proste ❓…oczywiście, że tak.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]