złotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie to element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej z obfitością, bogactwem smaków, świeżością
Ugotowane pozamiataneróżnych smaków, która powstaje w dosłownie pięć minut! Wystarczy pokroić śledzia i pomidory, pokruszyć fetę a potem podać z pozostałymi składnikami! Efekt? Nie napracujesz się, przygotowując potrawę na wigilijny stół, każdy skusi się na tę kolorową sałatkę i jeszcze poprosi Cię o przepis! W tej sałatce każdy produkt jest głównym bohaterem, a razem tworzą niezłą opowieść – słony śledź, kremowa
Eat me! Fit me!Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy dodać ziemniaki, ja jednak wolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera
Obiad gotowyTrudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej bez śledzia. W tym roku zaskocz rodzinę przepisem na śledzie w śmietanie z marynowanym zielonym pieprzem, Twoi bliscy będą zachwyceni . Przepis jest prosty bez udziwnień zrobienie zajmie dosłownie chwilę. Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki delikatesowej musztardy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka marynowanego zielonego
Wanilia i Kardamonmoim stole wigilijnym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaje ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi. 4 filety śledziowe matias 150 ml koncentratu barszcz czerwony 50 ml octu jabłkowego 8 korniszonów małych 1 słoiczek podgrzybków w occie 1 cebula czerwona 20 oliwek czarnych papryczka chili olej rzepakowy tłoczony na zimno Filety
wesoła kuchniapotem gotować na palniku o małej mocy ok. 15-20 minut. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu. Grzyby odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno
Weekendy w domu i ogrodziesuszonymi pomidorami prosty przepis na aromatyczne śledzie Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku lat są hitem naszej wigilijnej kolacji. Proste do przygotowania, ze składników, które kupicie w najbliższym spożywczaku będą doskonałym pomysłem nie tylko na święta, ale też na każdą domową imprezę. Śledzie z pomidorami trzeba przygotować troskę wcześniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymieszać - takie placki z brukwi i ziemniaków to historia mojej babci, w czasie wojny i po wojnie na Kaszubach było biednie, takie placki ze śledziem w śmietanie były na Wigilijną kolację, było smacznie i sycąco, zrobiłam tak jak moja babcia opowiadała........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZbliżają się święta, więc nie zapomnijmy o kompocie wigilijnym :) SKŁADNIKI: 13 śliwek suszonych firmy Helio 4 morele suszone firmy Helio 8 plastrów jabłek suszonych firmy Helio 1 nektarynka suszona firmy Helio 2 daktyle suszone firmy Helio 1/2 laski wanilii 1 l. wody miód WYKONANIE: 1. Wszystkie suszone owoce wraz z wanilią zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. 2. Pod koniec
Dziś Ja gotujePierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów
Czarnawisienkamarynowane pieczarki. Nazwa ich jest dość ciekawa, ale mój mąż który jest wielbicielem śledzi powiedział „nieważne jak się nazywają, ważne jak smakują”. Takie śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole lub przy innych okazjach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 płaty śledziowe a’la matias mały słoiczek grzybków marynowanych 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki
Danka PichciKażda rodzina inaczej podchodzi do świątecznego menu. Jedni nie wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto
Mostek w kuchniMakowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka
Mostek w kuchnidanie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła 2 łyżki drobno
Niedzielny kucharzgrzybami lub z domowymi uszkami z pieczarkami i cebulką. Jeżeli pasteryzujemy: Gorącą zupę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, studzimy. Smacznego! Artykuł Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong