twarożkiem Pizzoccheri Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego lub łazanek 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem
Ugotowane pozamiataneuwielbia wszelkie ciasta z kremem, na święta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony został w sobotę
moj przepis naOpis Ryba po grecku: Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneumieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. 3. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię (nie tą dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu"). 4. Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2 łyżki wazowej na 1 placek
Prosto z Kotłaprzekąskę testowałam na wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia. Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest! Składniki: 800g surowego łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku czarnuszka do posypania (może być też sezam) Przygotowanie: 1. Łososia kroimy w paski grubości
Prosto z Kotłalepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa. 400 g grzybów leśnych u mnie świeże
Krylowa Kuchniaprosta sałatka ziemniaczana jest w moim rodzinnym domu jednym z dań wigilijnych, tak było zawsze i na pewno tak pozostanie. Szybko się ją przygotowuje, wszystkie warzywa można razem ugotować – ziemniaki najszybciej zrobią się miękkie, więc trzeba je wcześniej wyjąć, a gdy one i jajka już ostygną, kroi się wszystko w kostkę, dodaje groszek, majonez, doprawia solą oraz pieprzem
niecodziennikparyWarstwowa sałatka śledziowa z burakami z powodzeniem może stanąć także na wigilijnym stole. Jest równie dobra jak te bardziej popularne, a dodatkowo zawiera kilka smacznych i zdrowych składników, które dobrze się ze sobą łączą. Pierwszy raz zrobiliśmy ją sobie kilka tygodni temu, żeby sprawdzić, jak będą smakowały śledzie z warzywami, i naprawdę pomysł jest bardzo dobry. Szybko zjedliśmy całą przygotowaną
niecodziennikparywygląd najczęściej pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę, aby nabrał głębszego smaku i aromatu. Keks wigilijny z bakaliami można ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą i dodatkowo posypać bakaliami. Składniki na keks z bakaliami 5 jajek w temperaturze pokojowej 300 g mąki 250 g margaryny
niecodziennikparyJeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej nastawić
niecodziennikparyPaszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym
niecodziennikparyKarp w galarecie jest najlepszy u Ciocia Basi, to u Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc
niecodziennikparyW zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek , a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy
niecodziennikparykierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec , którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. Składniki na warstwowy sernikomakowiec Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 żółtko 1 szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Masa makowa
niecodziennikparytakże szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego . Udostępnij Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem 1 opakowanie ciasta francuskiego
niecodziennikpary