wigilijne - 3472 przepisów (strona:76/232)

Uszka z grzybami 78

Postny barszcz czerwony w wielu rejonach Polski podawany jest z uszkami nafaszerowanymi grzybami, jako pierwsza potrawa na wigilijnym stole. W wielu rodzinach gotuje się barszcz zabielany albo zupę grzybową, w moich stronach jest to czerwony barszcz i to koniecznie z małymi uszkami nadzianymi grzybami leśnymi. Na tego typu potrawę czekamy rodzinnie cały rok, jednym z [...] Artykuł Uszka z grzybami pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY + FILMIK 81

Pyszny barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis.  SKŁADNIKI :  1,5 kg buraków  2 marchewki, pietruszka, kawałek selera  mały kawałek pora, cebula liście selera ( jak mamy ) ziele 4 kulki, liść laurowy 2 sztuki, pieprz kilka kulek 2 ząbki czosnku (niekoniecznie

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM 63

Śledzik jest pyszny pod każdą postacią 😍 dziś pyszna ale szybka sałatka. Sprawdzi się na imprezę,na stół wigilijny, pasująca praktycznie na każdą okazję, polecam serdecznie 💓 Składniki: 4 płaty śledziowe czerwona cebula  1 jabłko  1/2 puszki groszku zielonego 1 por  mały naturalny jogurt 2-3 łyżki śmietany sól,pieprz Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie lekko osuszamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Uszka z Kapustą i Grzybami 95

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście Wigilijnych potraw w każdym domu, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z dodatkiem domowych uszek z kapustą i grzybami , Wy z pewnością także. W naszym domu uszka z kapustą i grzybami goszczą

Przepiski.pl
Wigilijny piernik 130

Wigilijny  piernik            Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis 😊 60 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: Forma 24 cm x 24 cm ·        4 szk. mąki pszennej

Kulinarna Chwila
Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem 90

Tradycyjny śledź w śmietanie z dodatkiem cebuli i jabłka, to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole . Śledzie w śmietanie są niezwykle prostym do zrobienia daniem. Śledzie należy wymoczyć, pokroić, dodać kawałki jabłka oraz cebuli po czym doprawić do smaku kwaśną śmietaną i pieprzem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Śledzie w śmietanie

MeCooks
Śledź w sosie miodowo-pomidorowym z cebulką 78

Słodko kwaśne śledzie to szybka przekąska oraz szybka do przygotowania. Świetne na stół wigilijny,sylwestra ,imprezy ze znajomymi lub po prostu ,bez okazji. Zachwycają smakiem! Składniki: 3 płaty śledziowe z zalewy octowej  1 duża cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na oleju.Dodajemy miod,keczup

Przepisy mojej mamy
Migdałowo - maślane gwiazdki 65

ostatnia prosta. Działamy z logistycznym planem w dłoni, układanym co roku na nowo, bez wdrażania zmian jakichkolwiek. Żadnych odstępstw. Tradycja ponad wszelkie możliwe udogodnienia i ułatwienia. Dziś ponownie różnorodność wigilijnych tradycji miałam okazję omówić, w czasie kolejnego w tym roku spotkania opłatkowego. Pomimo tak wielu różnic,  punkty odniesienia są podobne, często takie same. Taką mamy kulturę. Posługując się cytatem

Kronika Piekarnika
KARP nie tylko wigilijny 140

Dookoła zieleń, drzewa, czysto i przyjemnie. NATURA.  Przyjemnie, prawda ?   Wróćmy teraz do ryby.  Karp to ryba bardzo powszechna i znana., choć uważam, że niedoceniana. Ot, "król wigilijnego stołu" i koniec. Dlaczego jemy tak mało karpia w ciągu całego roku ? Być może z jednej strony wpływ ma na to tradycja, z drugiej niewiedza.  Nie doceniamy tej wspaniałej

kolorowotorcikowo
śledzie gajowego 108

Aromatyczne śledzie z cebulką i suszonymi podgrzybkami to świetny pomysł - razem smakują znakomicie. Pyszny śledzik, nie tylko na wigilijny stół.    składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 1 duża cebula 40 g suszonych podgrzybków 1 szklanka wody 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam

babka w formie
Piernik dojrzewający 78

deski i odstaw do lodówki na 2-3 dni. Gotowy piernik oblej polewą czekoladową i udekoruj posypką, orzechami lub suszonymi owocami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Uszka wigilijne Schab ze śliwką Lukier do pierników Śledzie w śmietanie Makowa fantazja Ryba po grecku Zobacz też nowe przepisy Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe

okolicepalnika.pl
Sklep Schronisko Smaków - Magda Gessler - moja opinia. 92

właśnie sklepu i powiem szczerze, nie zawiodłam się.  Dzięki uprzejmości sklepu mogłam przetestować syrop z malin, pigwę idealną do herbaty, zakwas buraczany który będzie wyśmienicie pasował do barszczu wigilijnego.  Zajadałam się także kapustą z grzybami  to gotowe już danie, które podaje się w restauracji Magdy Gessler. Skład produktu jest mega krótki, kapusta kiszona, kilka rodzajów grzybów, przyprawy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z kapustą i grzybami 128

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Z szafranem za Pan brat! 90

Szafranowe wypieki należą do moich ulubionych. Szafranowe bułeczki piekę przez cały adwent. W wigilijny poranek moje dzieci podjadają szafranowe lussekatter popijając gorącym kakao. W tym roku postawiłam na szafranowe rogaliki nadziewane nutellą. Mało tego! Do ciasta dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne

codojedzenia