wigilijne - 3472 przepisów (strona:85/232)

Kompot z suszu 232

kompotu kilka owoców wędzonych. Ja jednak wolę suszone. Z lekką nutą cynamonu i goździków. Z dodatkiem pomarańczy lub cytryny. Cóż więcej mówić - jest to obowiązkowa pozycja na moim stole wigilijnym :) A jak Wasze przygotowania do świąt? :) Składniki: 100 g suszonych śliwek 150 g suszonych jabłek 100 g suszonych moreli 50 g suszonych gruszek 10 goździków 1 laska cynamonu 1 pomarańcza

My simple kitchen
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 97

godzinie znów dzwonek. Otwieram drzwi a tam talerz z rybą i karteczką. „Nie jestem dobrym kucharzem, ale zapewniam że jestem dobrym człowiekiem. Czy nie znalazło by się przy wigilijnym stole miejsce dla mnie i mojej ryby?” I tak to się zaczęło i trwa już 9 lat. Świąteczny cud. Chciałabym wygrać nagrodę dla męża. Może kulinarna książka mu pomoże i ugotuje

Słodkie okruszki
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 100

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 100

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijna zupa migdałowa 180

przedstawiam przepis na pyszną zupę migdałową. Zupę tę robiłam pierwszy raz w życiu i od razu podbiła kubki smakowe moje i moich domowników. Zupa migdałowa to doskonała propozycja na wigilijny stół. Podałam ją z chrupiącym groszkiem ptysiowym firmy Brześć. SKŁADNIKI: 700 ml mleka, 150g migdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą 120

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku

Związek na patelni
Krokiety orzechowe 160

ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej

Korniszonki
Krokiety orzechowe 133

ryby - smażonego karpia, zapiekanego szczupaka lub lina w śmietanie. Czasami podaję je do czystej zupy grzybowej albo rybnej. Prawie zawsze pojawiają się na naszym stole w czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej

Gotujemy i jemy
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 101

Kochani dziś częstuję Was pasztecikami z kapustą i pieczarkami. Na moim stole wigilijnym goszczą co roku. Najlepsze z kubkiem gorącego barszczu. Miękkie, puszyste bułeczki nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek to pyszna przekąska nie tylko na święta, ale i na każdą inną okazję. Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź

Zrób to smacznie
Pierogi ruskie 331

dużą ilością podsmażonej cebulki. Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada. Pojawią się u nas również na wigilijnym stole. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi

My simple kitchen
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 109

Mmmm… już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze

Be Fit Be Strong
Świąteczna zupa grzybowa 115

przesadą, ta zupa jest w połowie z boczniaków, a w połowie z suszonych podgrzybków. Tak jest u nas w tradycji i tak co roku ją przyrządzam. Polecam, szczególnie na wigilijny stół Składniki: 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny ( osobiście robię na drobiowym, domowym rosole) 6-7 średniej wielkości boczniaków ( mam swoje, więc liczę na sztuki

Ogrodnik w podróży
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 92

Pierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale nie są takie

W kuchni Karmel-itki
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 98

jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja po upieczeniu – duża, zapach w domu – przepiękny, radość podczas jedzenia – gwarantowana. Zobacz też jak zrobić najprostszy buraczany zakwas do barszczu wigilijnego. Składniki: Ciasto: 2 żółtka i jedno jajko Pół kostki masła roztopionego (100 g) Opakowanie drożdży instant (około 35 g świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki

Niedzielny kucharz
Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) 172

Łosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI  600 g filetu z łososia bez sk ó ry  500 g szpinaku 3 łyżki musztardy

La grande e la piccola cuoca