Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego
BullioNiech w tym niezwykłym czasie to, co dalekosiężne spełni się, stając się konkretem świątecznej nocy. To, co małe i skromne zaś, niech nabierze wielkiej formy miłości, którą poczujemy przy wigilijnym stole. Cudownych świąt Bożego narodzenia naszym Czytelniczkom i Czytelnikom życzą Agata i Ania Artykuł Cudownych Świąt dla Czytelników Kulinarnych Impresji! pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plWigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna. Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g) 1 średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry
Codziennik KuchennyKompot z suszu tradycyjnie podaje się do potraw wigilijnych. Jest słodko-kwaskowy z lekko nutą wędzonego aromatu. Nie dodaję do niego ani grama cukru , słodycz pochodzi z suszonych owoców. Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach. Składniki: 250 g suszonych jabłek 250 g suszonych gruszek 200 g suszonych śliwek 6 wędzonych
Codziennik KuchennyEkspresowy piernik ma głęboki smak i pięknie pachnie. Można go przygotować w wigilijny poranek, tak jak ja to zrobiłam, a wieczorem zajadać. Nie potrzebuje długiego dojrzewania, jak to z piernikiem zazwyczaj bywa. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g miodu (płynnego) 75 g masła 3 jajka eko 150 g cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku
Codziennik KuchennyKarp smażony w panierce to obowiązkowa potrwa na wigilijnym stole w każdym polskim domu. A może by tak postawić na małą odmianę? Zaskocz domowników i przygotuj dla nich pysznego karpia pieczonego w śmietanie z cebulką. Przepis jest bajecznie prosty! Składniki: około 700 gramów karpia podzielonego na porcje (kawałki płata lub dzwonka) 400 gramów kwaśniej śmietany, 2 cebule, mąka, sól, pieprz
Kulinarna Polskanaszego najstarszego syna. Tak, w tym roku spędzamy święta w Sztokholmie, który przywitał nas śniegiem i minusową temperaturą. Wczoraj z samego rana wybraliśmy się na długi spacer. Ponieważ wigilijne biesiadowanie rozpoczynamy o 14.30 u przyszłych teściów mojego syna, stwierdziliśmy, że długi spacer przed tylko dobrze nam zrobi. Dzień rozpoczęliśmy od świątecznych piosenek, również mojej ulubionej świątecznej ballady w wykonaniu Queen
codojedzeniaMagda Gdy cały wigilijny harmider związany z kolacją minie, gdy goście rozejdą się do domów, a dzieci ładnie zasną, wtedy jest idealny czas, aby usiąść razem na kanapie, z filiżanką przepysznej gorącej czekolady. Dla tej wyjątkowej chwili tylko we dwoje taka piernikowa, niezbyt słodka, gęsta czekolada będzie idealna i wierzcie mi, mimo obfitej kolacji, znajdzie się jeszcze miejsce na taką
Smaczna Stronajajko 1/2 szkło cukru Nadzienie 100 g czekolady 100 g rodzynek 80 g masła 1 jajko 2łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej, orzechów włoskich 1 łyźka cynamonu … Czytaj dalej Wieniec wigilijny
gotuj ze mnąTradycyjne danie Wigilijne. U nas nie znane. Ale pokusiliśmy się o zrobienie. Składniki 1 kg karpia 1 mała cebula 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 łyżka octu liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego białko jajka żelatyna sól Przygotowanie Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i cebulę obrałem, włożyłem do garnka. Zalałem wodą i gotowałem
R'n'G KitchenŚledź z borowikami , w gęstym i aromatycznym sosie, to dobry pomysł na wigilijnego śledzika dla każdego, kto lubi zarówno tę rybę jak i grzyby. Razem smakują bardzo dobrze. Zobacz przepis na klasyczne śledzie w oleju ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadelikatny, domowy, najlepszy! Przełożony gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste
Zasmakuj Kuchniwspólny czas, każdy etap przygotowań do tej wielkiej wieczerzy.” Pani Aleksandra G. – książka „Święta to dla mnie czas, w którym można zwolnić tempo. Usiąść przy wspólnym wigilijnym stole, zostawić wyłączony telefon w drugim pokoju i spędzić czas z tymi, na których nam naprawdę zależy, a dla których w codziennej „bieganinie” brakuje niestety czasu. Święta
Słodkie okruszkiwierzchu rozkłóconym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż pierożki ładnie się zrumienią *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczone pierożki pochodzi
Blog z Apetytemradości, miłości, spędzone w gronie rodziny i przyjaciół... Niech będą jak w bajce; rozśpiewane kolędą, aby przy stole nie zabrakło ciepłej, rodzinnej atmosfery. Niech będą pachnące kolacją wigilijną, świerkiem, lukrowanym piernikiem. Niech każda chwila Świąt będzie wyjątkowa a Nowy Rok obdaruje szczęściem, zdrowiem i wszelką pomyślnością. Wesołych Świąt
Zrób to smacznie