radości, miłości, spędzone w gronie rodziny i przyjaciół... Niech będą jak w bajce; rozśpiewane kolędą, aby przy stole nie zabrakło ciepłej, rodzinnej atmosfery. Niech będą pachnące kolacją wigilijną, świerkiem, lukrowanym piernikiem. Niech każda chwila Świąt będzie wyjątkowa a Nowy Rok obdaruje szczęściem, zdrowiem i wszelką pomyślnością. Wesołych Świąt
Zrób to smacznieprzepraszam, że nie odpisuję na te komentarze. Za kilka dni już Święta więc nic innego mi nie pozostało jak złożyc Wam wszystkim życzenia. Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia życzy Bożena z rodziną
Moje domowe kucharzenieZnane głównie w Łodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają. Nie wiadomo dlaczego tak to nazwano. Być może dlatego, że warzywa w towarzystwie pomidorów są w Grecji bardzo
Kryzysowa Książka Kucharskapodanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik
CiastkozercyKarp na stole wigilijnym to nasza polska tradycja. Ryba ta kojarzy nam się głównie z wersją smażoną. Ja chcę wam zaproponować karpia bardziej delikatnego gotowanego na parze podanego z kaszą gryczaną, żurawiną i grzybami. W moim domu dużo je się kaszy. Można ją przygotować też w wersji bardziej świątecznej z karpiem. marynata: 5 dzwonków z karpia 1 cebula biała
wesoła kuchniaMoja mama opowiadała mi kiedyś o pierniku, który piekła jej mama. Podobno żaden inny się z nim nie równał. Gdy znalazłam zeszyt babci z przepisami odszukałam
Dieta bez mlekadanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski
Niedzielny kucharzskładniki: 1 główka kapusty białej ok. 230 g ryżu 50 g grzybów suszonych 150 g cebuli 50-70 g masła ok.500 ml bulionu sól i pieprz
Domowy Smak Jedzeniaujrzała, to pierwsze co to chciała tą czytać. Jest jeszcze trochę za mała na zrozumienie tekstu, ale o kotach zawsze możemy poopowiadać. Książeczka opowiada o Krzysiu, który w Wigilijny wieczór znajduje nad stawem cztery zmarznięte kotki. W domu chłopca jest już trzy koty, ale Krzyś postanawia znalezione zabrać do domu, obawia się trochę co powiedzą rodzice, ale po przyniesieniu kociaków
kruche babeczkiKarp zapiekany w warzywach Karp , zawsze nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem i wtedy też smakuje najlepiej . Co roku jest na naszym stole . Obowiązkowo smażone dzwonki
Ogrodnik w podróżyPierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu
Kolorowa kuchnia ElkiKapusta z grochem nigdy nie była jednym z dań wigilijnych w moim rodzinnym domu. Za to bardzo dobrą przygotowuje moja Teściowa, i to właśnie jej przepis Wam prezentuję. Z podanych składników wychodzi dość sporo kapusty, więc nadwyżkę możecie zawekować. Warto Continue reading... Artykuł Najlepsza kapusta z grochem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukardamonem i goździkami oraz creme fraiche, koperkiem, grillowaną bagietką i pudrem z pierniczków. Według mnie smakowało to bezbłędnie i nadal się zastanawiam czy nie przemycić tego dania na wigilijny stół i co na to reszta. Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany w: oleju lnianym 1 szalotka 2 łyżki kaparów 1 łyżka różowego pieprzu
Mango Papajaprzepisów na świąteczne serniki Odchudzone muffinki świąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchnia