Mamy jeszcze okres świąteczny, więc pewnie większość dojada świąteczne potrawy, których jak zwykle zostało sporo. Ale nie każdemu smakują potrawy typowo świąteczne, a zwłaszcza wigilijne. Chodzi tu przeważnie o dzieci. Więc jeśli ktoś jest w takiej sytuacji, to pomiędzy śledzikiem, barszczykiem i sernikiem, proponuję takie placuszki. Placki serowo - bananowe to placki z białego sera z dodatkiem rozgniecionego banana. Placki
Waniliowe ImprowizacjeJuż po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić
Waniliowe Improwizacjeprzygotować - jej zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Zupa jest znana i lubiana w całej Polsce. Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, choć akurat u mnie w domu zawsze raczej jadało się ją właśnie jesienią, gdy był wysyp świeżych grzybów. Ja dziś przygotowałam troszkę lżejszą wersję zupy grzybowej, na bulionie warzywnym
Z notatnika dietetykaPrzygotowując się do świąt większość z nas automatycznie myśli o kolacji wigilijnej. Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy czy odwiedzamy rodzinę. Nie samą Wigilią jednak człowiek żyje - mamy potem jeszcze 2 dni świąt. Dziś więc pokażę Wam przepis na pyszne bożonarodzeniowe bułeczki - idealne na świąteczne śniadanie. Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą - przepis
Z notatnika dietetykatych kilku dni. A jeśli po świętach stwierdzicie, że macie dość ciast na jakiś czas, zawsze możecie owoce zamrozić i wykorzystać innym razem 😉 Drożdżowa rolada z owocami z kompotu wigilijnego - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: 400g mąki owsianej, 100g mąki pszennej, 200ml letniego mleka, płaską łyżeczkę cukru, 25g drożdży, 3 łyżki ksylitolu, 2 jajka, 80g masła, owoce z kompotu
Z notatnika dietetykajabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie i lekko słone. Z opowiadań starszego pokolenia wiem, że pierogi z jabłkami były również jednym z dań podawanych w Staniszewskim podczas Pośnika, czyli wigilijnej kolacji, choć nie były wówczas maszczone masłem, a mleko zastępowano wodą. Smak pierogów z jabłkami przypomina mi beztroskie dzieciństwo i ciepło babcinej kuchni. Bezcenne wspomnienie, dla którego warto obrać parę
Trzeci talerzRyba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę
Księga-SmakuPrzepis obliczony na wykorzystanie resztek buraczków z, a jakże, wigilijnego barszczu. Ponieważ nie cierpię wyrzucania ugotowanych, po-zupowych resztek stawiam raczej na zupy kremy, jak kokosowa , pomarańczowa , czy z ziemniakami . Ale tym razem nie ja decydowałam [ ;) ] i na stole pojawił się czysty barszczyk, dobrze przyprawiony pieprzem i ziołami. Pyszny! A bonusem okazały się ugotowane buraczki... Składniki: (blaszka okolice 20/25cm
Lejdi of the houseNowy Rok to nowe wyzwania. Też tak macie? Nasz Nowy Rok tym bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy sobie smak naszych wigilijnych pierogów. Nie były ani z kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia. Składniki: 125 g pszenicy 125 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 50 g kandyzowanych wiśni 125 ml miodu akacjowego 100 ml rumu Przygotowanie: Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania
R'n'G KitchenCześć! Dzisiaj popełniłam kapustkę wigilijną. Radość dla duszy i rozkosz dla podniebienia. Jak to na Wigilię przystało dodałam do niej oleju rzepakowego. Robię ją nawet tydzień przed świętami. Ugotowaną wkładam do słoików i tak odstawiam do lodówki na kilka dni. Składniki: * 1 kg kiszonej kapusty * duża garść suszonych grzybów leśnych * olej rzepakowy ok 1/4 szkl * średniej wielkości cebula * liść laurowy
Pieprzyć z Fantazjąbardziej kwaskową kapustę nie ma potrzeby jej płukać. Grzybów zaś można dodać wedle własnego smaku i upodobania. Jak dla mnie im więcej tym lepiej. Smacznego! Lidka Artykuł Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjątemperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli jeszcze na ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie
zdrowo i aktywnietemperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli jeszcze na ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie
Zdrowie i pysznie na talerzugrzybach, oczywiście nie halucynogennych, choćby dlatego, że przeczytałem wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy
Kryzysowa Książka Kucharska