Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, znana w niektórych rejonach Polski, a w innych wręcz nie spotykana. Jest to połączenie nasion pszenicy z makiem, miodem i bakaliami. Czy ten słodki rarytas nadaje się dla osób z cukrzycą? W wersji tradycyjnej jest to mocno dyskusyjne, ale zapraszam Was do skorzystania z mojego przepisu. Proszę Państwa, kutia dla diabetyka, s’il vous
DietologZuzia i pierwsza gwiazdka To perełka, która była poszukiwana już w ubiegłym roku. Na szczęście Wydawnictwo Babaryba wznowiło jej wydanie. Książka opowiada o dzielnej gąsce Zuzi, która w wigilijny wieczór wyruszyła na wyprawę chcąc zdobyć gwiazdkę z nieba, aby umieścić ją na czubku świątecznej choinki. Opuszczając swoich przyjaciół urocza gąska przeżyła kilka emocjonujących przygód oraz zgubiła się w zamieci
Di gotujeŚledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakwaski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne! SKŁADNIKI: 500 g śledzi typu matias 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 garście suszonej żurawiny
Pani M - kuchnia smakowitaObowiązkowy punkt podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto 1 kg mąki pszennej jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (namoczyć
RAROSSAWigilijna Rybka Danie rybne, które zrobimy w 30 minut, ryba jest bardzo pyszna na ciepło jak również można podać jako danie na zimno. Sos gotowy można zastąpić sosem samemu zrobionym, to danie jest dla osób, które mają mało czasu na przygotowanie. Składniki: · 1kg płatów rybnych · 2 papryka czerwone
Kulinarna ChwilaZnalazłam ten przepis w starej książce z 1961 roku. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Wyszło super, mogę Wam go polecić bez chwili zastanowienia. Podałam go
Kuchnia Pokoleńprzed podaniem, a przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Przepis na śledzie po węgiersku polecam osobom, które szukają nowych inspiracji na przygotowanie tych ryb na stół wigilijny lub na inną okazję. Ja muszę przyznać, że śledzie po węgiersku bardzo nam przypadły do gustu, więc myślę, że przygotuję je również na Święta Bożego Narodzenia lub Sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka PichciŚwiąteczne ciasteczka cynamonowe z dodatkiem kolorowych M&M’s to prosty przepis na bożonarodzeniowe wypieki wraz z dziećmi. Przyozdobią zarówno wigilijny stół, jak i Waszą choinkę. Wystarczy przewlec przez nie nitkę i powiesić na świątecznym drzewku. Kruche, rozpływające się w ustach, pachnące imbirem i cynamonem. Wystarczą foremki w kształcie choinek i gwiazdek lub nieco zdolności manualnych, aby samemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Katarzyna Misiołek. Pola ma dwadzieścia kilka lat, wybuchowy temperament i talent do wpadania w kłopoty, a na dodatek przez swój niewyparzony język musi w tym roku zupełnie sama przygotować wigilijną kolację dla całej rodziny. Podczas świątecznych porządków odkrywa w podłodze tajemniczą skrytkę z pamiątkami oraz starym listem miłosnym. Podążając tropem zakochanych, nie tylko odkrywa ich losy i smak pieczonych jabłek
LatosiowydomEkspres polarny Historia 8 letniego chłopca, który wątpi w istnienie Świętego Mikołaja. Nieoczekiwanie zostaje pasażerem pociągu, który zmierza wprost na biegun północny, do siedziny Św. Mikołaja. 2. Opowieść Wigilijna Spektakularna i jedyna w swoim rodzaju opowieść na podstawie książki Charlesa Dickensa. Scrooge to główny bohater, którego cechuje skąpstwo. Zostaje on nawiedzony przez 3 duchów Świąt Bożego Narodzenia, które będą
Czynniki pierwszetęskni za pasztetem mazowieckim, mam dobrą wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. Składniki
pieprzny smaczekPyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa AniKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna kapusta, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI : 2,5 kg kapusty kiszonej duża garść grzybów suszonych ( podgrzybki ) 5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1-2 łyżki jarzynki naturalnej 2 duże cebule pieprz do smaku oraz odrobina
Kulinarne Fantazje MarioliŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami – łężnie: – Kotlety ziemniaczane w wersji wigilijnej – Idealne, nie tylko na święta – Z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem – Smaczne i sycące – Pyszne, chrupiące ziemniaczki ILOŚĆ PORCJI: 10 KOTLETÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki
globuskulinarnySmażony pstrąg w migdałach przygotowany w całości lub w formie filetów, sprawdzi się rewelacyjnie jako jedno z dań na wigilijnym stole. Do przygotowania smażonego pstrąga potrzebna Wam będzie, poza rybą oczywiście, odrobina masła klarowanego, cytryna , migdały i natka pietruszki. Pomimo, iż ryba smażona jest w całości wcale nie potrzebuje zbyt dużo czasu na patelni. Tak przygotowany pstrąg jest miękki oraz
MeCooks