Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka Fasola z suszem owocowym to dawne wigilijne danie z Brzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia. W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną
Trzeci talerzprzygotowania do świąt? Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek i koniecznie z grzybami. Bo to właśnie dobry grzybowy farsz w połączeniu z czerwonym barszczem to jest to na co czekam z utęsknieniem cały rok. Tak naprawdę nadzienie do uszek może być różne, ale to właśnie te z grzybami lepimy na ten jeden, wyjątkowy dzień w roku. Przepis
Zrób to smaczniePodczas wieczerzy wigilijnej na polskich stołach pojawiają się dwie zupy: barszcz czerwony i zupa grzybowa. Którą z nich zjemy w Wigilię, zależy od tradycji panującej w naszych domach. W moim zawsze musiał być czerwony barszcz mojej mamy, który jest najlepszy na świecie. Ja, niestety, nie umiem ugotować aż tak dobrego barszczu jak mama. A to kolor nie jest idealny
W mojej kuchniŚledzie z charakterem na wigilijny stół, na stół sylwestrowy i na przekąskę w pracy czy w domu. Śledzie Halinki. Artykuł Śledzie Halinki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąnasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz witalność. Kapusta z grochem dzięki dodatkowi masła, staje się bardzo aksamitna i kremowa. A jej maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny
Kuchnia Na WypasieIdealny do wigilijnego barszczu, połowa grudnia to odpowiedni moment by nastawić zakwas z czerwonych buraków. Artykuł Zakwas z czerwonych buraków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąJeśli ktoś zapytałby mnie - jaka jest moja ulubiona potrawa wigilijna to miałabym kłopot, żeby odpowiedzieć. Jednak jeśli miałabym wyliczać to na liście znalazłyby się łazanki. Jest to potrawa tak prosta i szybka w przyrzadzeniu, tak tania, że czasem w okresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe. W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi
Kuchnia Pełna Emocjipolecam inne dania ze śledziem w roli głównej: śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami smażone śledzie marynowane oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówPierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z bulionem warzywnym i rybnymi klopsikami. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową. Zapomniałam o tym przepisie na pierogi z rybą. Zdjęcia bulionu z pierogami i klopsikami z suma wpadły mi w oko podobnie jak ryba marynowana żubrówką podczas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwasie na świąteczny stół Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół. Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej taki po koncentracie pomidorowym. Dzięki
Tajemnice SmakuBarszcz czerwony z suszonymi grzybami Czy wyobrażacie sobie wigilijny stół bez czerwonego barszczu? Dla mnie, to niemożliwe. Idealny do pierogów, uszek z grzybami , drożdżowych pasztecików z kapustą i grzybami , chrupiącej ryby. Idealny od tak do kubka, na rozgrzanie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny barszcz czerwony z suszonymi grzybami. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na czerwony
Słodkie okruszkiZapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny żur wigilijny . To postna zupa, którą szykuję na bulionie warzywnym. Obowiązkowo z grzybami suszonymi i zakwasem żytnim. - zupa postna na Wigilię - bardzo prosty skład oraz wykonanie - dokładny opis oraz zdjecia krok po kroku
AniaGotuje.plZbliżają się Święta. Może ktoś powie - takie sam jak zawsze. Dobrze jednak wiemy, że będą mimo wszystko inne. Nawet jeśli u nas wszystko gra i buczy, spotkamy się przy wigilijnym stole w dwadzieścia osób, bo nikt nam tu nie będzie mówił, to za płotem albo za ścianą tuż obok być może mieszka sąsiad, który stracił pracę, który kogoś stracił
bistro mamaSezon na świąteczne pierogi czas zacząć. Dziś propozycja na pierogi razowe z suszonymi śliwkami. Pierogi są idealne jako obiad, jako danie wigilijne a także jako deser, są znakomite. Pierogi z suszonymi śliwkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotować na świąteczny stół? Oprócz wspaniałych wypieków – serników, pierników czy makowców, które osłodzą spędzony w rodzinnym gronie czas, warto pomyśleć także o tym co przygotujemy na kolację […] Artykuł Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl