zrobić z buraków z barszczu? Jedno z najbardziej dręczących pytań kulinarnych. Buraczki tarte? Jasne, ale ile można. Mamy dla Ciebie pyszną alternatywę: kopytka. Co zrobić z buraków z barszczu wigilijnego? Grzech wyrzucić, ale też nie do końca wiadomo jak je spożytkować. Buraczki tarte? No tak, choć znacznie lepsze są z buraków upieczonych. Można je pokroić w plastry, podsmażyć mocno
Niedzielny kucharzKarp, to dla większości z nas ryba typowo wigilijna. Fakt, w tym czasie jest najsmaczniejsza, ale u nas bywa ona nie tylko wtedy. Gdy tylko karpie przestają żerować, można je śmiało kupować, bez obaw, że będą muliste. Szczerze, jemy ich bardzo dużo i nigdy nie zdarzyło nam się, by karp leciał mułem, ale też nigdy nie kupuję ich latem. Zaczynamy
Smaczne ZdroweKutia to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Znana jest ona głównie we wschodnich rejonach Polski. Kutia jest przygotowywana z łuskanych ziaren pszenicy, które gotujemy i dodajemy do nich mielony mak. Ponadto najważniejszymi składnikami kutii są bakalie i różnego rodzaju suszone owoce oraz orzechy włoskie lub laskowe. Jeżeli dodajemy orzechy laskowe to uprzednio musimy je uprażyć na suchej patelni
Danka Pichciroku nie powtórzyć błędów z roku ubiegłego i nie zmarnować świąt. Świętuję nie marnuję! Polska tradycja nakazuje, aby świąteczny stół był zastawiony jedzeniem, aby na kolacji wigilijnej było 12 potraw. Nie ważne, czy je lubimy, nie ważne czy je zjadamy, czy finalnie lądują w koszu. Mają być, bo to tradycja. Ten sposób myślenia doprowadza nas do jednego: nadmiaru żywności
365 dni dookoła kuchniPierogi które najczęściej pojawiają się u mnie na Wigilijnym stole, bardzo smaczne z delikatnym i mięciutkim ciastem. Składniki około 30 sztuk: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej
Gotowanie...to proste !Kluski z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie po węgiersku bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Świetna przekąska na stół wigilijny jak i sylwestrowy. Artykuł Śledzie po węgiersku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąUszka z kapustą i grzybami do barszczu to tradycyjne danie wigilijne. U mnie obowiązkowo. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej. Pływające uszka w barszczu świetnie uzupełniają jego smak i aromat. Uszka wg. mojego przepisu są przepyszne.Serdecznie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na uszka z kapustą i grzybami: Składniki na ciasto do uszek: 4 szklanki mąki pszennej
Olcia gotuje!Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka Fasola z suszem owocowym to dawne wigilijne danie z Brzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia. W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną
Trzeci talerzprzygotowania do świąt? Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek i koniecznie z grzybami. Bo to właśnie dobry grzybowy farsz w połączeniu z czerwonym barszczem to jest to na co czekam z utęsknieniem cały rok. Tak naprawdę nadzienie do uszek może być różne, ale to właśnie te z grzybami lepimy na ten jeden, wyjątkowy dzień w roku. Przepis
Zrób to smaczniePodczas wieczerzy wigilijnej na polskich stołach pojawiają się dwie zupy: barszcz czerwony i zupa grzybowa. Którą z nich zjemy w Wigilię, zależy od tradycji panującej w naszych domach. W moim zawsze musiał być czerwony barszcz mojej mamy, który jest najlepszy na świecie. Ja, niestety, nie umiem ugotować aż tak dobrego barszczu jak mama. A to kolor nie jest idealny
W mojej kuchniŚledzie z charakterem na wigilijny stół, na stół sylwestrowy i na przekąskę w pracy czy w domu. Śledzie Halinki. Artykuł Śledzie Halinki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąnasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz witalność. Kapusta z grochem dzięki dodatkowi masła, staje się bardzo aksamitna i kremowa. A jej maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny
Kuchnia Na WypasieIdealny do wigilijnego barszczu, połowa grudnia to odpowiedni moment by nastawić zakwas z czerwonych buraków. Artykuł Zakwas z czerwonych buraków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją