wigilijne - 3472 przepisów (strona:65/232)

Tatar ze śledzia z korniszonami 109

rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie o kaszubsku 114

Śledzie o kaszubsku to jedna z głównych przekąsek na wigilijnym stole. Ten typ śledzi można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez obaw ,że się popsuje.  Śledź po kaszubsku jest niezmiernie łatwy do wykonania , a czas, który mu poświęcimy , odwzajemni smakiem i niezwykłą elegancją. Śledź po kaszubsku jest pyszny. Główne składniki to dobrej jakości śledź

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z rybą po grecku 105

Tarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi

Niedzielny kucharz
Lekki bigos wegetariański dla dzieci 104

niego gotowaną soczewicę, by zwiększyć jego wartość odżywczą. Świetnie wkomponuje się w nim tarta marchewka, por czy nawet seler. W okresie Bożego Narodzenia dodaję do takiego bigosu susz wigilijny – wówczas nabiera on prawdziwie świątecznego aromatu. Przepis na lekki bigos wegetariański publikuję w ramach cyklu “Kalendarz smaków”, w którym przeprowadzam Was przez sezonowe smaki. Kapusta to jedno

Wiszniówka
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 112

czyli pyszny dodatek do barszczu ! Nie wiem jak u Was ale u mnie nigdy na Wigilii nie podawało się krokietów, wyjątkiem była Wigilia klasowa w szkole 😉 Za to na Wigilijnym stole nie mogło zabraknąć dodatku do barszczu (oczywiście oprócz uszek) w postaci drożdżowych bułeczek z pieczarkami/grzybami posypanych […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z pieczarkami pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Pieczeń rzymska – przepis 133

potrawa, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna a do tego fajnie się prezentuje, doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimno do kanapek, bardzo często gości na Wigilijnym stole. Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm Pieczeń rzymska – przepis Składniki: 1kg karczku wieprzowego 1 cebula 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko 1 kajzerka Mleko

Księga-Smaku
Smalec z fasoli 105

pasta z grochu Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Smalec z fasoli Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Artykuł Smalec z fasoli pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 98

malinami Scones – brytyjskie bułeczki Trufle czekoladowe Mus czekoladowy z trzech składników Zobacz też nowe przepisy Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Artykuł Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Sposób na mrozy – grzaniec! 114

grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki

Niedzielny kucharz
Marynowany śledź na ostro z chili 123

Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki. Marynowany śledź na ostro z chili   Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze przepisy 2020 122

aromatycznych przypraw .  Duża popularnością cieszyły się również   przepisy świąteczne a wśród nich krokiety z kapustą i grzybami (pychotka), ryba po japońsku , która stanowi spora konkurencje dla tradycyjnej wigilijnej ryby po grecku oraz świąteczna czerwona kapusta z wolnowaru . Zdecydowanie muszę przygotowywać więcej dań z wolnowara i wrzucać je na bloga. Gotowanie w wolnowarze to super sprawa, postaram się przygotować

Codzienne Gotowanie