świątecznym stole to nie ma zbyt wielu tradycyjnych potraw. Niektórzy wolą bardziej nowoczesne odsłony światecznych potraw, na przykład z jakimś azjatyckim twistem, a innym nie bardzo podchodzą tradycyjne smaki wigilijnych potraw. Dlatego też moją kolejną propozycją, którą możecie wykorzystać w świątecznym czasie są nietradycyjne, choć wciąż całkiem świąteczne, a już na pewno zimowe pierogi. Aż trudno mnie samej uwierzyć
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierożki gyoza – pyszne, niezwykle aromatyczne, lekko pikantne i bardzo sycące. Mogą być super alternatywą dla pierogów wigilijnych. z kapustą. Czas : 90 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jeśli uważasz, że polskie pierogi są najlepsze to oczywiście masz rację, choć trzeba dodać, że japońskie pierożki też są niczego sobie. Mówiąc wprost, pierożki gyoza są po prostu
Niedzielny kucharzpowiecie na to by tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa. Składniki na około 25 pierożków: Ciasto: * 260 g mąki pszennej * 1 jajko * 110 ml ciepłego mleka
Zrób to smacznieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka na święta to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. W Wigilię oczywiście zjadamy tradycyjne 12 potraw wigilijnych, jednak na Boże Narodzenie warto przygotować pyszną sałatkę świąteczną. Na pewno każdy z Was ma swoje sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki, jednak czas od czasu warto wypróbować czegoś nowego. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was 10 przepisów na świąteczne sałatki
Damusia.plstanęła choinka i w co była przystrojona, jaka jest prawda o świętym Mikołaju, co to jest rzeka ognia? W głowie może się zakręcić od różnorakich dań z polskiego wigilijnego stołu, zadziwiają nazwy i formy potraw z całego świata (julskinka, pokusa Janssona). Każdy inaczej przeżywa święta Bożego Narodzenia, tym co wszystkich łączy, jest radość odczuwana nie tylko z powodu narodzin Jezusa
Cynamonowe szczęścieWiększość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą
Danka Pichcizrobić z buraków z barszczu? Jedno z najbardziej dręczących pytań kulinarnych. Buraczki tarte? Jasne, ale ile można. Mamy dla Ciebie pyszną alternatywę: kopytka. Co zrobić z buraków z barszczu wigilijnego? Grzech wyrzucić, ale też nie do końca wiadomo jak je spożytkować. Buraczki tarte? No tak, choć znacznie lepsze są z buraków upieczonych. Można je pokroić w plastry, podsmażyć mocno
Niedzielny kucharzKarp, to dla większości z nas ryba typowo wigilijna. Fakt, w tym czasie jest najsmaczniejsza, ale u nas bywa ona nie tylko wtedy. Gdy tylko karpie przestają żerować, można je śmiało kupować, bez obaw, że będą muliste. Szczerze, jemy ich bardzo dużo i nigdy nie zdarzyło nam się, by karp leciał mułem, ale też nigdy nie kupuję ich latem. Zaczynamy
Smaczne ZdroweKutia to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Znana jest ona głównie we wschodnich rejonach Polski. Kutia jest przygotowywana z łuskanych ziaren pszenicy, które gotujemy i dodajemy do nich mielony mak. Ponadto najważniejszymi składnikami kutii są bakalie i różnego rodzaju suszone owoce oraz orzechy włoskie lub laskowe. Jeżeli dodajemy orzechy laskowe to uprzednio musimy je uprażyć na suchej patelni
Danka Pichciroku nie powtórzyć błędów z roku ubiegłego i nie zmarnować świąt. Świętuję nie marnuję! Polska tradycja nakazuje, aby świąteczny stół był zastawiony jedzeniem, aby na kolacji wigilijnej było 12 potraw. Nie ważne, czy je lubimy, nie ważne czy je zjadamy, czy finalnie lądują w koszu. Mają być, bo to tradycja. Ten sposób myślenia doprowadza nas do jednego: nadmiaru żywności
365 dni dookoła kuchniPierogi które najczęściej pojawiają się u mnie na Wigilijnym stole, bardzo smaczne z delikatnym i mięciutkim ciastem. Składniki około 30 sztuk: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej
Gotowanie...to proste !Kluski z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie po węgiersku bardzo smaczne, proste w wykonaniu. Świetna przekąska na stół wigilijny jak i sylwestrowy. Artykuł Śledzie po węgiersku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąUszka z kapustą i grzybami do barszczu to tradycyjne danie wigilijne. U mnie obowiązkowo. Wykonane domowym sposobem smakują najlepiej. Pływające uszka w barszczu świetnie uzupełniają jego smak i aromat. Uszka wg. mojego przepisu są przepyszne.Serdecznie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na uszka z kapustą i grzybami: Składniki na ciasto do uszek: 4 szklanki mąki pszennej
Olcia gotuje!