gdyby tak na wigilijnym stole zagościł świąteczny śledzik na pajdzie żytniego chleba z orzechami i żurawiną? To prostota sama w sobie. Zapraszam na świąteczny wpis! Przedświąteczne dni to ruchliwy, zajęty czas. Wciąż jest coś do zrobienia, do załatwienia. Po torebkach pałętają się zakupowe listy. Poszukiwanie prezentów dla bliskich to wyzwanie numer 1! Kto pojedzie kupić choinkę? Do zrobienia moc rzeczy
Raj dla PodniebieniaRyba panierowana to absolutny klasyk podczas kolacji Wigilijnej . Przygotowana według tego przepisu jest mięciutka w środku z chrupiącą złota panierką Składniki 2-3 filety 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Opłukane i osuszone filety pokroić na kawałki. Następnie każdy
RAROSSADorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka
Słodka StronaJedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe
Kuchnia PokoleńPaszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki
KuchniaWeDwoje.plSpecjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym. Składniki: 2 kg pangi mąka pszenna sok z cytryny sól pieprz mielony olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka
Różowa kuchniakolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami ! Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach. kości wędzone około 50 dag 3-4 buraki ( mogą być kiszone) marchewka pietruszka kawałek selera ½ l barszczu kiszonego kminek 4 ząbki czosnku
Takie tam pichcenieKrokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz
KuchniaWeDwoje.plKochani oto następna propozycja wigilijna.Kapusta z grzybkami suszonymi.Ach jak pachnie w domu pięknie.Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu. Składniki: kapusta kiszona 2 kg grzyby suszone (koźlaki) 100 g sól świeżo zmielony czarny pieprz cukier do smaku marchew 2 szt Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda
Różowa kuchniaKulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około
KuchniaWeDwoje.pljestem; prawda jest taka, że robię je zaledwie kilka razy do roku, z mięsem lub właśnie kapustą i grzybami. Ciasto robię na ogół właśnie takie,… Continue reading Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
brunetkawkuchniskładniki: 300 g owoców suszonych Helio kora cynamonu kilka goździków miód do smaku 1 pomarańcza opcjonalnie cytryna ok. 1500 ml wody wykonanie: Suszone owoce przelewamy na
Domowy Smak Jedzenianadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki (porcja dla 4 osób): 500g filety śledziowe solone 300g cebula (2 -3 większe cebule
Księga-Smaku