odkrywanie nowych smaków. Placki wyszły tak pyszne, że następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g kapusty
Waniliowe ImprowizacjeGołąbki z farszem z kaszy gryczanej i grzybów – coś na lekki, zdrowy obiad, dla miłośników dań wegetariańskich. Pyszne tradycyjne danie, idealne na zwykły rodzinny posiłek, bądź na wigilijny stół. Składniki: (10 niewielkich gołąbków) · 1 główka kapusty włoskiej · 2 woreczki kaszy gryczanej
Calzonella.comdomowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy zakwas żurkowy znajdziesz na blogu tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczelnie zamkniętych słojach. A jeśli uda nam się wszystkich nie zjeść, można wówczas wykorzystać owoce do kompotu . Wystarczy dokupić parę wędzonych śliwek, dodać nasze jabłka i mamy tradycyjny WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Tajemnice SmakuCYNAMONOWO – POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o “świątecznym” aromacie . Chałka miała być pomysłem na wigilijne śniadanie, ale tak próbny wypiek posmakował, że już trzy razy została królową … kolacji Składniki 550g mąki tortowej 300ml mleka 50g masła 30g świeżych drożdży 50g cukru 1 łyżeczka cynamonu
Tajemnice SmakuRyba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko
Waniliowe Improwizacjedowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety rybne np. z dorsza lub morszczuka 1 jajko 0,5szkl
Waniliowe ImprowizacjeMoją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń
Waniliowe Improwizacje