CYNAMONOWO – POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o “świątecznym” aromacie . Chałka miała być pomysłem na wigilijne śniadanie, ale tak próbny wypiek posmakował, że już trzy razy została królową … kolacji Składniki 550g mąki tortowej 300ml mleka 50g masła 30g świeżych drożdży 50g cukru 1 łyżeczka cynamonu
Tajemnice SmakuRyba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko
Waniliowe Improwizacjedowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 filety rybne np. z dorsza lub morszczuka 1 jajko 0,5szkl
Waniliowe ImprowizacjeMoją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń
Waniliowe ImprowizacjeMamy jeszcze okres świąteczny, więc pewnie większość dojada świąteczne potrawy, których jak zwykle zostało sporo. Ale nie każdemu smakują potrawy typowo świąteczne, a zwłaszcza wigilijne. Chodzi tu przeważnie o dzieci. Więc jeśli ktoś jest w takiej sytuacji, to pomiędzy śledzikiem, barszczykiem i sernikiem, proponuję takie placuszki. Placki serowo - bananowe to placki z białego sera z dodatkiem rozgniecionego banana. Placki
Waniliowe ImprowizacjeJuż po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić
Waniliowe Improwizacjeprzygotować - jej zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Zupa jest znana i lubiana w całej Polsce. Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, choć akurat u mnie w domu zawsze raczej jadało się ją właśnie jesienią, gdy był wysyp świeżych grzybów. Ja dziś przygotowałam troszkę lżejszą wersję zupy grzybowej, na bulionie warzywnym
Z notatnika dietetykaPrzygotowując się do świąt większość z nas automatycznie myśli o kolacji wigilijnej. Nic dziwnego, w końcu najwięcej dań przygotowujemy właśnie na Wigilię, wtedy też najczęściej zapraszamy czy odwiedzamy rodzinę. Nie samą Wigilią jednak człowiek żyje - mamy potem jeszcze 2 dni świąt. Dziś więc pokażę Wam przepis na pyszne bożonarodzeniowe bułeczki - idealne na świąteczne śniadanie. Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą - przepis
Z notatnika dietetykatych kilku dni. A jeśli po świętach stwierdzicie, że macie dość ciast na jakiś czas, zawsze możecie owoce zamrozić i wykorzystać innym razem 😉 Drożdżowa rolada z owocami z kompotu wigilijnego - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: 400g mąki owsianej, 100g mąki pszennej, 200ml letniego mleka, płaską łyżeczkę cukru, 25g drożdży, 3 łyżki ksylitolu, 2 jajka, 80g masła, owoce z kompotu
Z notatnika dietetykajabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie i lekko słone. Z opowiadań starszego pokolenia wiem, że pierogi z jabłkami były również jednym z dań podawanych w Staniszewskim podczas Pośnika, czyli wigilijnej kolacji, choć nie były wówczas maszczone masłem, a mleko zastępowano wodą. Smak pierogów z jabłkami przypomina mi beztroskie dzieciństwo i ciepło babcinej kuchni. Bezcenne wspomnienie, dla którego warto obrać parę
Trzeci talerzRyba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę
Księga-SmakuPrzepis obliczony na wykorzystanie resztek buraczków z, a jakże, wigilijnego barszczu. Ponieważ nie cierpię wyrzucania ugotowanych, po-zupowych resztek stawiam raczej na zupy kremy, jak kokosowa , pomarańczowa , czy z ziemniakami . Ale tym razem nie ja decydowałam [ ;) ] i na stole pojawił się czysty barszczyk, dobrze przyprawiony pieprzem i ziołami. Pyszny! A bonusem okazały się ugotowane buraczki... Składniki: (blaszka okolice 20/25cm
Lejdi of the houseNowy Rok to nowe wyzwania. Też tak macie? Nasz Nowy Rok tym bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy sobie smak naszych wigilijnych pierogów. Nie były ani z kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia. Składniki: 125 g pszenicy 125 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 50 g kandyzowanych wiśni 125 ml miodu akacjowego 100 ml rumu Przygotowanie: Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania
R'n'G KitchenCześć! Dzisiaj popełniłam kapustkę wigilijną. Radość dla duszy i rozkosz dla podniebienia. Jak to na Wigilię przystało dodałam do niej oleju rzepakowego. Robię ją nawet tydzień przed świętami. Ugotowaną wkładam do słoików i tak odstawiam do lodówki na kilka dni. Składniki: * 1 kg kiszonej kapusty * duża garść suszonych grzybów leśnych * olej rzepakowy ok 1/4 szkl * średniej wielkości cebula * liść laurowy
Pieprzyć z Fantazją