wieprzowina - 9331 przepisów (strona:51/623)

Wieprzowina szechuan z papryka 196

Jeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :)    Skladniki: ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke" 4 lyzki maki ziemniaczanej 6 lyzek sosu sojowego 2 luzki octu vinegar ok 500 ml wody ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil) 2-3 por 2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski 2 cukinie

Smaki Edyty
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 215

Taki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu,  która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały

Buniabaje w kuchni
Nie żałuj sobie przypraw ! 174

kształt gwiazdek, silny zapach i korzenno-słodkawy smak * używać można w całości lub po zmieleniu  * działa rozkurczowo, moczopędnie i pobudza trawienie * zmielony anyż dodajemy do świątecznych wypieków oraz wieprzowiny, cielęciny i drobiu * całe gwizdki podniosą smak kompotów oraz kawy z cukrem GOŹDZIKI  * są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca * maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko(...)objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny  * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych   Wszystkie przyprawy do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam

Magiczne Życie Marty
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 242

się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształtwytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym,np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu(...)przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa  3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo 380

właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :)Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje.Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team(...)Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu,  przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także

Smaczna Pyza
Swojski obiad 152

Często mówi się, że schabowe to właśnie te smażone w chrupiącej panierce z bułki tartej, a przecież w rzeczywistości schabowy to przede wszystkim rodzaj mięsa – delikatnego i soczystego kawałka wieprzowiny, który można przyrządzać na różne sposoby. Duszone w aromatycznym sosie grzybowym, schabowe nabierają zupełnie nowego charakteru – stają się miękkie, pełne smaku i świetnie komponują się z kremową, leśną nutą sosu

codojedzenia
Pulpety w sosie marchewkowym 142

samo dobrze jak kurczak. Możecie ich nie obsmażać, tylko ugotować w sosie - będą jeszcze delikatniejsze. A może dietetyczne pulpety z indyka to nie Wasze smaki? Zamieńcie drób na wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę różnych rodzajów mielonego mięsa.  Kotlety mielone z marchewką w sosie Pulpety w sosie marchewkowym mogą być doprawione łagodnie lub na ostro. Możecie dodać tyle curry i imbiru

Lekcje w kuchni
Żeberka pieczone 107

PRZEPIS NA ŻEBERKA PIECZONE Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięs np przyprawa do żeberek albo do grilla czy do wieprzowiny 1 łyżka ulubione mieszanki ziołowej – u mnie zioła włoskie 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Jak zrobić żeberka pieczone: Żeberka myjemy i osuszamy. Jeśli są w paskach to kroimy

Dorota Smakuje
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem 119

schabem Lubicie dania kuchni azjatyckiej? Ja uwielbiam i często je przygotowuje. Są dość proste i szybkie do zrobienia, a w smaku nie mają sobie równych. Dziś polecam makaron z wieprzowiną i warzywami podsmażany w aromatycznym sosie. Palce lizać!     Składniki: ok 300g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie

Blog z Apetytem
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem 80

pasztetu zawsze warto jest dodać trochę wieprzowiny. Większość pasztetów jakie robię są właśnie z dodatkiem karczku, łopatki, czegoś tłustszego niż kurczak. Do dzisiejszego przepisu dla odmiany dodałam wędzony boczek. Z reguły, gdy mam w planie ugotować rosół, dokładnie wiem gdzie finalnie wyląduje mięso. Pierś najczęściej wykorzystuję jako wędlinę. Lubię w kanapce połączenie ugotowanej piersi kurczaka z sosem na bazie jogurtu

Kardamonovy
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem 70

młodą kapustą. Przepisem podstawowym, trochę nie w moim klimacie, bo z dużą ilością mięsa, ale taki był plan i postanowiłam go zrealizować. Mamy więc tutaj sporo/trochę wędzonej wieprzowiny, oczywiście koperek. Jest trochę słodko, lekko chrupiąco (o ile nie przegotujecie kapusty), tłustawo (no bywa). Wyszło bardzo wiosennie, trochę jak u babci. Jednocześnie, jedząc w ten sposób przygotowaną kapustę, poczułam się

Kardamonovy
Dania z chrzanem – 30 przepisów 125

schab faszerowany pasta jajeczną doprawioną chrzanem w galarecie Schab pieczony z sosem chrzanowym Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym Kiełbasa w sosie chrzanowym Bitki wieprzowe w sosie czosnkowo chrzanowym Wieprzowina w sosie chrzanowym Szczupak pieczony w sosie śmietanowo cytrynowym z chrzanem Risotto z dzikimi roślinami Chleb z listkami chrzanu Babeczki z kremem chrzanowym Babeczki z kremem chrzanowym i kawiorem Pasta

Dorota Smakuje
Świnia we zōłzie oriyntalnyj (Wieprzowina na modłę dalekowschodnią) 97

sojowyj to chyba żołdnymu2 niy trza dzisiaj przedstawiać, a olyj sezamowy niyrŏz idzie kupić nawet we ajnfachowym sklepie, kej3 majōm jaki azjatycki tydziyń. I [...] Artykuł Świnia we zōłzie oriyntalnyj (Wieprzowina na modłę dalekowschodnią) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Gulasz segedyński 95

czerwona papryka 2-3 szklanki bulionu lub rosołu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cukier kwaśna śmietana 18%       *** Mięso kroimy w dużą kostkę *** *** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i obsypujemy przyprawami: łyżeczką soli, łyżką słodkiej papryki i szczyptą ostrej, mieszamy *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mięso *** *** Gdy mięso

Blog z Apetytem
Pieczony gulasz wieprzowy 85

warzywnego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia Wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso obsmażamy na tłuszczu na patelni – partiami (chodzi

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania