Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką
Codzienna kuchnia niecodziennaWęgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych w kociołku, a do takich zalicza się leczo. Wegetarianie lub osoby dbające
Smakowity Blog KulinarnyChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI 300g dyni 400 g ryżu 1 l bulionu warzywnego
zielonacukinkaSKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól oliwa z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej
zielonacukinkaSKŁADNIKI 300 g dyni 3 łyżki oliwa z oliwek kawałek pora papryczka chili nać pietruszki 500 g makaronu kokardki sól SPOSÒB PRZYGOTOWANIA Do garnka wlać oliwe
zielonacukinkaSKLADNIKI 500 g wędzonego białego sera mozzarella 16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne ) wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić biały ser na szerokie plastry i przy
zielonacukinkaDzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta
zielonacukinkaCoś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie
zielonacukinkawłożony w gotowanie czas. Poza tym, dania kuchni indonezyjskiej są zdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiSurówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy
Gospodyni Miejskasoczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli
SzczyptaSmaQDanie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone. Składniki: 2 porcje 2 kiełbaski sojowe wędzone 1/2 cukinii 1 marchew 1 pomidor 1 papryka czerwona 3 pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne
Truskawkowa FiestaPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia. składniki: 2 duże selery 2 jajka mąka do panierowania majeranek sól, pieprz bułka tarta i siemie do panierowania olej do smażenia Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać
Monia miesza i gotuje