Przedstawiam Wam moje pierwsze krokiety. Dziś wersja wegetariańska ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Były bardzo smaczne. Polecam. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3-4 osób (6 krokietów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz do krokietów: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g sera ricotta 100 ml śmietanki
kulinarnyJaCoś dla fanów koziego sera. Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 80 g sera koziego 1/2 świeżej gruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca kilka czerwonych winogron rukola oliwa
kulinarnyJaOsobiście... tarty ubóstwiam. Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami . Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJakiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście. Tutaj pozwolę Włochom mieć swój wkład
W kuchni wieczoremnaszych sklepach, ich specyficzny zapach, kiedy je obrabiamy wypełnia całe mieszkanie, a i smakowo jakoś ciężko mi się przekonać. Wolałabym więc, żeby kosztem tych przepisów było więcej dań wegetariańskich i mięsnych. Może jednak trzeba podejść do tematu inaczej i spróbować się zaprzyjaźnić z mulami? Może możecie polecić jakąś dobrą knajpę w Warszawie, gdzie kucharz odczaruje dla mnie owoce morza? Wracając
W kuchni wieczoremilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy. Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa
W kuchni wieczoremTakie chlebki u nas występują dość często, więc możemy zaproponować np.: 1. TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI . 2. TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujmoja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc
Słodko-Słony Świat Ilonymoja bujna, dziecięca wyobraźnia, od razu po szpinakowym obiedzie czułam się niezwyciężona i...wyższa. Tak jak Popeye udało się jakoś pokonać moje (nie do końca uzasadnione) uprzedzenia, to dieta wegetariańska pozwoliła mi w pełni odkryć potencjał szpinaku i bezwarunkowo go pokochać. Niestety szpinak nadal ma swoich zagorzałych przeciwników, zwłaszcza wśród męskiej części globu, między nimi twardo stoi też mój Marcin
Gotowanie to kochanieswojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też się zdarzają:-). Różnice zasadnicze to twardość ciasta i smażenie na głębokim oleju. Ale... po kolei. Zacznijmy od ciasta i składników: 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej
Smaki BrazyliiDzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze. Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny. Składniki: - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g. - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany
Smaki Brazyliiczerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy
mojewypiekiinietylkojakie to jest, to dobre wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :) ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl UCZESTNICY : AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com ALINA www.ala-piecze.blogspot.com ANNA www.cafeamaretto.blogspot.com www.aronia-wiemcojem.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com EWA www.ewakuchennie.blogspot.com GOSIA www.daylicooking.pl IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
mojewypiekiinietylkopodanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych) - 2 spore pęczki botwinki - marchew z bulionu - 1-2 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkoprzepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała w takim składzie, jak podałam. W wersji wegetariańskiej proponuję kurczaka zastąpić pieczonym tofu. Smakuje na zimno, ale również na ciepło (podgrzana w mikrofali). Może macie jakieś swoje ciekawe pomysły, z których mogłabym skorzystać? Jeśli tak, napiszcie proszę
mojewypiekiinietylko