włożony w gotowanie czas. Poza tym, dania kuchni indonezyjskiej są zdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiSurówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy
Gospodyni Miejskasoczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli
SzczyptaSmaQDanie typowo wegetariańskie dla miłośników duszonych warzyw z dodatkiem ostrego smaku. Idealne na jesienną-zimową pogodę. W roli głównej kiełbaski sojowe wędzone. Składniki: 2 porcje 2 kiełbaski sojowe wędzone 1/2 cukinii 1 marchew 1 pomidor 1 papryka czerwona 3 pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne
Truskawkowa FiestaPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia. składniki: 2 duże selery 2 jajka mąka do panierowania majeranek sól, pieprz bułka tarta i siemie do panierowania olej do smażenia Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać
Monia miesza i gotujeSprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce. Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B oraz potas, fosfor, żelazo i wapń." Mielone migdały - smak i aromat zamknięty w proszku! :) Cudowna, naturalna mąka, która
Wypisz Wymalujjako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne. Domowa kostka
Poezja smakuwiem skąd to przekonanie, ale jajka na śniadanie (pod jakąkolwiek postacią) są dla mnie idealnym rozwiązaniem :) Dziś całkowicie wegetariańska odmiana popularnej śniadaniowej uczty jaką jest jajecznica :) Tym razem bez szynki, boczku czy kiełbasy a za to z dodatkiem rzodkiewki, czerwonej papryki, cebulki i pomidorów. Poranna uczta dla podniebienia ... przynajmniej mojego ... Składniki: 2 jajk a 4 rzodkiewki kawałek
Walijskie PichcenieSoczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. To nie tylko bomba witaminowa ale i wspaniały element diety wegetariańskiej (zawiera sporą dawkę białka) oraz diety ... odchudzającej (zawiera niski indeks glikemiczny i dużo błonnika). Dla osób robiących coś z soczewicy po raz pierwszy nadmienię, że nie trzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut. Pikantna
Walijskie Pichceniejest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy z grupy B. Od lat wykorzystywane są właściwości lecznicze ciecierzycy. Jest pomocna m.in. w łagodzenia kaszlu, infekcji górnych dróg oddechowych
Taste Of My DayWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tym razem przygotowałam mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy Ciasto przygotowane
Marta Gotujetaką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki do hamburgerów: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli
Poezja smakuZupa śniadaniowa pochodząca z kuchni Tunezyjskiej. Jest wegetariańska, ale za to bardzo syta oraz pożywna, jak na poranne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :) Lablabi SKŁADNIKI
Zainspiruj się kuchniąwodę zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!! danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubimy gotować po wegetariańsku. Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie
Anioły w kuchni