wegetarianskiego - 1765 przepisów (strona:5/118)

Kotleciki wegetariańskie 210

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis wypróbowany już kilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów

Pasja Smaku
KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 400

miało być danie wegetariańskie. Z reguły jest wegetariańskie. No chyba, że tak jak w tym przypadku mój Mąż - Terrorysta wpadnie do kuchni i tonem nieznoszącym sprzeciwu zażąda dodatku mięsa. A jak jeszcze murem za nim staną pozostali nieletni domowi Terroryści, to juz koniec. I stało się. Nie miałam wyboru. Musiałam dodać to zafajdane mięso. To znaczy zafajdane ono nie było(...)cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie najczęściej jest wegetariańskie:) Oprócz tego, że potrawa jest prosta i szybka do zrobienia, to możecie też w niej dowolnie zamieniać rodzaj użytej kaszy. Z kaszą gryczaną smakuje rewelacyjnie, ale rownież świetna jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

przecież jest kolebką diety śródziemnomorskiej . Grecy kochają świeże warzywa, wykorzystują aromatyczne przyprawy i hektolitry oliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich ( brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich   meze - przystawek ) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne(...)sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι )  oraz tzatziki (   τζατζίκι  - czyt. dzadzyki, ew. cacyki)  z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z pieczonej ciecierzycy 109

chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - tymianek - sól i pieprz do smaku(...)doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa

mojewypiekiinietylko
Aromatyczne falafle z chlebkami pita 131

czasy bardzo urzekła. Przede wszystkim bogactwem aromatów i smaków. Dzięki przyprawom proste składniki można zamienić w coś co naprawdę powala smakiem. Tak jest także w przypadku falafli. To przepyszna, wegetariańska alternatywa dla wszelkiego rodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca. Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus , sałatkę z ciecierzycy(...)też pastę pomidorowo-cieciorkową . Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :) A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad.    Falafle i chlebki pita - kotleciki z ciecierzycy przepis pojawi

Okolice Palnika
Wegetariański kapuśniak 150

niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule - mała główka czosnku - ziemniaki(...)dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepis The post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
FASZEROWANA PAPRYKA 183

Moja koleżanka, Daria, podpowiedziała mi, abym spróbowała produktów wegetariańskich firmy Quorn. Prawie nie jadam mięsa, więc wydało mi się to dobrym pomysłem, by wyrównać niedobór protein w diecie. Dodatkowo ten substytut mięsa nie jest przygotowany z soi, ale ze specjalnego gatunku grzyba. Nie wiem na ile te produkty są zdrowie, ale mają atest towarzystwa wegetariańskiego i naprawdę są smaczne

Przepisy Aleksandry
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 232

zmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na tej, związanej z jedzeniem. Karmel-itka w wersji wege? Wegetariańskiej, a dokładniej laktoowowegetariańskiej, gdzie wyklucza się mięso (ryby i owoce morza też), ale nie produkty pochodzenia odzwierzęcego (miód, jaja, mleko). To weganizm (najbardziej rygorystyczna wersja wegetarianizmu) wyklucza całkowicie wszystkie produkty(...)już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Liebster Blog Award 108

jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami. Gotowanie dla kogo sprawia Ci największą przyjemność? Dla najbliższej rodziny i przyjaciół. Ulubiony deser? Truskawki z mascarpone i czekoladą. Dania mięsne, czy wegetariańskie? Wegetariańskie. Przygotowanie jakiej potrawy było dla Ciebie najtrudniejsze? Przygotowanie wszelkich potraw mięsnych.  A oto moje pytania: 1. Twoja ulubiona książka kucharska? 2. Jaka była Twoja największa wpadka kulinarna

Magiczna kuchnia Darii
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 198

Dzień dobry, Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe(...)Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj ), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie i wegańskie. Myślę, że widać to na moim blogu. Owszem, jadam mięso i produkty odzwierzęce, ale zdecydowanie chętniej sięgam po posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z soczewicą 168

wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Boczek(...)kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można

Smakowity Blog Kulinarny
Kuchnia gruzińska 318

Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana. Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pycha Sałatka gruzińska Sałatka(...)pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane

Poezja smaku
Gołąbki wegetariańskie 388

Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C. Filed under: Dania wegetariańskie

kuchcikownia
Wegetariańskie cheeseburgery 168

Dziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę, że wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu! serowe bułki 4 szt: 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów

Mienta blog