Lubicie kluski ziemniaczane? to dzisiaj polecam mój ulubiony przepis, smaczny i kolorowy:) Połączenie lekko gorzkiego smaku czerwonej sałaty radicchio i włoskiego pleśniowego sera gorgonzola wraz z
zielonacukinkaOstatnio rzadziej gotuję zupy. Nie mam zupowej weny no i skończyły się pachnące pomidory, pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata" wyd. MUZA, w rozdziale o kuchni Karaibów. Zmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy
Dzieje kuchennej Wiewióryciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad w towarzystwie kaszy bulgur i surówki. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiDzisiaj na obiad były chrupiące placuszki ziemniaczano - cukiniowe. Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale niestety zniknęły ze stołu w tak błyskawicznym czasie, że po prostu nie zdążyłam
zielonacukinkasię, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćNieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. Bynajmniej u mnie tak jest :) W tym roku postanowiłam sama go przygotować, nie tradycyjny, ale wegetariański/wegański . Jest to głównie związane z współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale.... o tym w następnym poście :) Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego
Zdrowie na języku :Pkuleczek :) Zupka jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;) Składniki (na ok. 6 porcji) - 700 ml wody - 1 kg pomidorków koktajlowych - 1 duża marchewka - 1 średnia
Zdrowie na języku :Pczasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść
Magiczna kuchnia DariiZastanawiam się tak po cichutku czy nadejdzie dzień, w którym na sole już na stałe zagoszczą tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to zapatruje, gdyż jak twierdzi czas od czasu jest wielkim fanem mięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia
Magiczna kuchnia Dariisushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi
kulinarnyJaPrzedstawiam Wam moje pierwsze krokiety. Dziś wersja wegetariańska ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Były bardzo smaczne. Polecam. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3-4 osób (6 krokietów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz do krokietów: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g sera ricotta 100 ml śmietanki
kulinarnyJaCoś dla fanów koziego sera. Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 80 g sera koziego 1/2 świeżej gruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca kilka czerwonych winogron rukola oliwa
kulinarnyJaOsobiście... tarty ubóstwiam. Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami . Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJakiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście. Tutaj pozwolę Włochom mieć swój wkład
W kuchni wieczoremnaszych sklepach, ich specyficzny zapach, kiedy je obrabiamy wypełnia całe mieszkanie, a i smakowo jakoś ciężko mi się przekonać. Wolałabym więc, żeby kosztem tych przepisów było więcej dań wegetariańskich i mięsnych. Może jednak trzeba podejść do tematu inaczej i spróbować się zaprzyjaźnić z mulami? Może możecie polecić jakąś dobrą knajpę w Warszawie, gdzie kucharz odczaruje dla mnie owoce morza? Wracając
W kuchni wieczorem