Cukinia pokrojona w kostkę i duszona z czosnkiem w sosie pomidorowym podawana z polentą z grzybami. CUKINIA DUSZONA W POMIDORACH SKŁADNIKI 1 kilogram cukinii 500 ml
Kuchnia TomkaTe pulpeciki są zrobione w stu procentach z ciecierzycy, oprócz niej tylko przyprawy. Nie trzeba mąki ani jajek, a mimo to trzymają się i są zwarte
Kulinarna PolskaOkra duszona z cebulą pomidorami podana z pieczoną doradą. OKRA W POMIDORACH SKŁADNIKI 500 gramów świeżej okry 3 duże pomidory filet z dorady 1 duża cebula
Kuchnia TomkaJedno z naszych ulubionych wegańskich dań z tofu w roli głównej. Świetnie łączy się ono z brokułem i słonością sosu sojowego, a całość dopełnia uprażony sezam
Kulinarna PolskaBulgur gotowany z przyprawami i kurkumą, a następne zmieszany z papryką, groszkiem i kolendrą. BULGUR Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 200 gramów bulguru kilka gałązek świeżego tymianku garść
Kuchnia TomkaGotowane brokuły połączone z ugotowaną kaszą jaglaną oraz z przyprawami, następnie smażone na patelni. KOTLETY Z BROKUŁA SKŁADNIKI brokuł o wadze około 500 gramów; 120 gramów
Kuchnia TomkaSałatki owocowe zazwyczaj kojarzymy z lekką letnią przekąską. Nic dziwnego, mamy przecież wtedy olbrzymi wybór pysznych świeżych owoców. Ale zima to też przecież sezon na owoce
Z notatnika dietetykaZupa z kalarepy z dodatkiem białego wina podawana z wędzonym pstrągiem łososiowym. ZUPA Z KALAREPY SKŁADNIKI 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego; dwie duże kalarepki
Kuchnia TomkaLiście szpinaku duszone na maśle z dodatkiem kwaśnej śmietany i sera pleśniowego. SZPINAK NA GĘSTO SKŁADNIKI 400 gramów mrożonych liści szpinaku; 100 gramów sera pleśniowego; 1
Kuchnia TomkaZiemniaki gotowane w całości, a następnie przepołowione i pieczone z dodatkiem masła czosnkowego oraz sera i chili. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM SKŁADNIKI 1 kilogram ziemniaków (najlepiej
Kuchnia TomkaFasolka gotowana z warzywami, koncentratem pomidorowym i dużą ilością oliwy. FASOLKA NA GĘSTO SKŁADNIKI 250 gramów suszonej (ale już namoczonej) drobnej białej fasolki 2 łodygi selera
Kuchnia TomkaPolędwiczka z dorsza smażona, a następnie krótko duszona z groszkiem i papryką w pomidorach. DORSZ DUSZONY PO HISZPAŃSKU Z WARZYWAMI SKŁADNIKI polędwica z dorsza o wadze
Kuchnia TomkaRisotto z dodatkiem słodkich czereśni oraz lekko kwaskowego wina musującego. RISOTTO Z CZEREŚNIAMI SKŁADNIKI 1 kilogram dojrzałych, słodkich czereśni; 200 gramów ryżu arborio lub carnaroli; butelka
Kuchnia TomkaPogoda nas nie rozpieszcza, niby zima, ale aura w sumie bardziej jesienna - deszcz i przenikliwy wiatr mocno dają się we znaki. Pełna smaku rozgrzewająca herbata na
Z notatnika dietetykaSałatka z gotowanych i drobno pokrojonych buraków z dodatkiem gotowanego groszku polana oliwą i octem winnym. SAŁATKA Z BURAKÓW SKŁADNIKI pęczek botwinki z buraczkami dwie garści
Kuchnia Tomka