SAŁATKA JARZYNOWA SKŁADNIKI 4 duże marchewki; 2 pietruszki; pół selera korzeniowego; 3 duże ziemniaki w mundurkach; 3 wiejskie jajka ugotowane na twardo; 1 cebula; 3-4
Kuchnia TomkaŁatwy i prosty przepis na pyszne smarowidło do pieczywa. PASTA Z AWOKADO SKŁADNIKI 1 awokado; cytryna; ząbek czosnku; garść świeżej kolendry; oliwa extra vergin; sól, pieprz
Kuchnia TomkaFASOLKA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI SKŁADNIKI 300 gramów zielonej fasolki szparagowej; 2 duże ziemniaki; 1 cytryna; oliwa extra vergine; sól; przepis na fasolkę szparagową z ziemniakami w
Kuchnia TomkaSAŁATKA ZIEMNIACZANA NA KWAŚNO SKŁADNIKI 600 gramów ziemniaków sałatkowych; 250 ml bulionu wołowego; 1 czerwona cebula; ocet winny lub jabłkowy; olej słonecznikowy lub rzepakowy; musztarda estragonowa
Kuchnia TomkaBATATY PIECZONE SKŁADNIKI kilogram batatów; oliwa z oliwek; sólo morska gruboziarnista; przepis na bataty pieczone z masłem czosnkowym Artykuł Bataty pieczone z masłem czosnkowym pochodzi z
Kuchnia TomkaRYŻ Z CIECIERZYCĄ SKŁADNIKI ciecierzyca z puszki (lub wcześniej ugotowana) 240 gramów; ryż basmati 150 gramów; czarny ryż 80 gramów; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na
Kuchnia TomkaSAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI 350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych); 1 duża marchewka; dwie garści świeżego lub mrożonego groszku; 1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza); 2
Kuchnia TomkaSAŁATKA WIEJSKA Z KRETY SKŁADNIKI 200 gramów sera mizithra lub pełnotłustego twarogu; 2 duże pomidory; mały, świeży ogórek; 1 zielona papryka; mała czerwona cebula; garść małych
Kuchnia TomkaTARTA WEGETARIAŃSKA SKŁADNIKI NA FARSZ DO TARTY 500 gramów świeżego szpinaku 200 gramów świeżego twarogu dymka koperek natka pietruszki kawałek pora (opcja) sól, pieprz SKŁADNIKI NA
Kuchnia TomkaSAŁATKA ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ 300 gramów zielonych szparagów 2 wiejskie jajka awokado natka pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI NA DRESSING oliwa extra vergine cytryna musztarda
Kuchnia TomkaPILAW Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 200 gramów pęczaku; 2 duże zielone papryki; 1 papryczka chilli; 1 cebula; 2 duże pomidory; 1-2 ząbki czosnku; kmin rzymski; koncentrat
Kuchnia TomkaPIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ SKŁADNIKI 200 gramów kaszy gryczanej; 1 duża cebula; 1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego; 100 gramów twarogu lub sera z niebieską pleśnią
Kuchnia TomkaNALEŚNIKI ŻYTNIE SKŁADNIKI 300 gramów tłustego, dobrej jakości twarogu; 1 duża makrela wędzona (około 500 gramów); 200 gramów kwaśnej, gęstej 18% śmietany; dymka lub szczypiorek; 300
Kuchnia TomkaOMLET ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 3 wiejskie jajka; 3-5 szparagów; około 30 gramów dobrej jakości sera feta lub jeszcze lepiej prawdziwej bryndzy; 1 czerwona papryczka chilli
Kuchnia Tomka