zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:183/1190)

Fasolka po bretońsku 172

plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem i odrobina suszonego majeranku. Dusić jeszcze wszystko razem przez kilka minut

Camilla w kuchni
Domowa lasagne 210

zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami, mieszamy. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy na przemian w naczyniu: makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron, sos pomidorowy, makaron i na wierzchu sos beszamelowy. Na wierzchu układamy ser żółty. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Obiad jednogarnkowy z pulpetami 174

litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki,  3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego,  pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki  bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe,  1 płaska łyżeczka(...)Potem dorzucamy pomidory, por, cebulę, korniszony, pietruszkę, paprykę, sól, pieprz, oregano. Gdy woda ponownie się zagotuje wówczas wkładamy pulpety i gotujemy dalej przez 10-12 min. -- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Po ugotowaniu przelewamy do wazy i na gorąco serwujemy, posypane zieleniną. Smacznego

chleba naszego
Placuszki cukiniowo-jaglane 156

masło klarowane i za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnie formując małe placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Do placuszków można podać sos pomidorowy lub pomidorową salsę

Przysmaki Karolki
Papryka faszerowana mięsem i batatami 160

Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy przygotowane wcześniej bataty i kalafior oraz przekrojone na pół oliwki. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Papryki

Pyry na Gaz
Pizza orkiszowa z brokułem i serami 192

kulki mozzarelli. Ciasto między kulkami zawinąć do środka tworząc taki wyższy brzeg aby kulki były opatulone ciastem i  żeby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz kawałki pokruszonego sera pleśniowego. Na serach ułożyć różyczki brokuła. Całość posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec

Monia miesza i gotuje
Serdelki z serem i boczkiem w cieście francuskim. 232

ciasta francuskiego 6 serdelków (grubych parówek) 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów boczku sos pomidorowy lub keczup 1 jajko Wykonanie: Ciasto podzielić na 6 prostokątów i każdy posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając czyste 2 cm przy krótszych brzegach. Parówki owinąć serem a następnie plasterkiem boczku. Każdą zawinąć ściśle w prostokąt ciasta i skleić brzeg, a następnie zanurzyć w miseczce

zadanie-gotowanie
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 248

kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej kapusty. Sos do gołąbków najczęściej robię grzybowy, choć moje dzieci wolą pomidorowy, więc robią dwa na raz aby wszystkim dogodzić. Gołąbki z rybą są jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić(...)basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby lub warzyw 30 g masła 2 łyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty

codojedzenia
Roladki z ciasta francuskiego 141

Składniki: ciasto francuskie 300g, ser mozzarella 150g, 4 plastry ulubionej szynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
Leczo 179

minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw. Na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy przyprawy

Lena Gotuje
Lasagne bologne 148

pojawił się już jakiś czas temu na blogu, postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej łyżeczka(...)drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową. Dno naczynia

Lena Gotuje
Sałatka "Król imprezy" 334

100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę

Lena Gotuje
Muszle nadziewane kurkami w sosie 260

się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku papryka wędzona koper świeży 10 dkg sera żółtego olej rzepakowy Makaron muszle(...)gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam

wesoła kuchnia
Jaki powinien być dobry ketchup? 124

jest jednym z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości, ba! nawet je zyskuje.  Wszystko za sprawą LIKOPENU, którego znacznie więcej znajdziemy właśnie w pomidorowych przecierach, sokach czy koncentratach, niż w świeżych pomidorach prosto z krzaka. Kończąc teoretyczny wywód dodam, że likopen jest związkiem wspomagającym profilaktykę różnych nowotworów. Tak to bywa, wyjątki potwierdzają regułę(...)statystyk spożywamy go około 1 kg rocznie! To całkiem sporo. Sama jestem miłośniczką ketchupu, nie zjem frytek bez niego, a kanapka z żółtym serem nie smakuje tak dobrze bez pomidorowego wykończenia. Skoro ustaliliśmy, że  ketchup może być zdrowy  to wróćmy do głównego pytania. Jaki powinien być dobry ketchup? Żeby odpowiedzieć na to pytanie porównałam składy kilku ketchupów

Rusty Fork
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 161

ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rękami pizzę. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek,sosem pomidorowym i połóż na pizzy swoje ulubione dodatki. U mnie jak wyżej, na koniec kabanosy .Piecz na kamieniu lub specjalnej kratce do pizzy. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania