zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:187/1190)

Pizzerinki na dzień pizzy 186

dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
Mini quesadillas z kurczakiem i serem 204

puszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka  łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos  Kurczaka pokroić(...)minut. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić.  Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki

Kuchnia Ellie
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 129

oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę(...)zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się gotowały.  Zagotowujemy ją i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. W misce mieszamy 2 łyżki śmietany z dwoma łyżkami gotującego się sosu, powoli potem wlewając cały czas mieszając. W osobnej misce mieszamy 4 łyżki mąki z 5 łyżkami wody

Klasyka Gotowania
Klopsiki warzywne 173

IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze. Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie(...)dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami… Z czym podawać? Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego ( przepis na sos do pizzy ), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ. Klopsiki warzywne Artykuł Klopsiki warzywne pochodzi

Blendman
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami 191

himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa, razem z osączonymi z oliwy suszonymi

Wanilia i Kardamon
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I RYŻU + FILMIK 316

Kurczak zapiekany z ryżem to jedna z pyszniejszych zapiekanek i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Ryż zapieczony w sosie pomidorowym staje się mega smaczny, delikatny a pałki z kurczaka są soczyste i mięciutkie. Całe danie jest mega smaczne, polecam(...)łyżek ostrego, dobrej jakości ketchupu lub ajwaru ( można użyć obydwóch ) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 50 g masła naturalnego

Kulinarne Fantazje Marioli
POTRAWKA Z SOCZEWICĄ 182

powiedzieć, że wyszedł bardzo dobry obiad! Jak to mówią: potrzeba matką wynalazków 😉   Składniki: 2-3 cebule 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 1-1,5 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule(...)kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka

Kuchnia MagdaLeny
Domowe hot-dogi 200

połączeniu składników dodajemy tłuszcz i dokładnie wyrabiamy. Im luźniejsze ciasto, tym po upieczeniu bardziej miękkie. 4. Z ciasta odrywamy małe kawałki i podsypując mąką, wałkujemy w owale. Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią, kładziemy parówkę i zwijamy. Aby bułeczki lepiej się sklejały, końcówkę poziomego boku smarujemy rozkłóconym jajkiem. 5. Uformowane bułki smarujemy jajkiem i wkładanym do rozgrzanego piekarnika na 60st

Od łyżki do widelca
PULPETY PIECZONE Z INDYKA I MOZZARELLĄ 170

SKŁADNIKI: 200 g makaronu ja dałam z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem 500 g mięsa mielonego np. z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np. Rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję(...)użyłam makaronu ze szpinakiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw.  Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło

Gotowanie Patki
SZYBKI ZIELONY MAKARON Z MIĘSEM 154

SKŁADNIKI: 200 g makaronu ja dałam z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem 500 g mięsa mielonego np. z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np. Rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję(...)użyłam makaronu ze szpinakiem. Na rozgrzanąpatelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw.  Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Burrito z wołowiną i guacamole 173

Potrzebne składniki to: 700 g mięsa wołowego cebula 3 ząbki czosnku czerwona fasola z puszki (240 g) kukurydza z puszki (2/3 puszki, około 180 g) 500-600 g passaty pomidorowej pół dużej czerwonej papryki pół dużej żółtej lub zielonej papryki 5-6 liści kapusty pekińskiej 200 g żółtego sera tłuszcz do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki soli, cząbru, oregano(...)chili lub chili w proszku. Mięso mielimy wraz z cebula i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przecier pomidorowy. Dusimy kilka minut, dodajemy przyprawy, fasolę i kukurydzę i po około 5 minutach zestawiamy z ognia- ta część farszu gotowa. Polecam doprawić na dość ostro- reszta składników tę ostrość lekko

Pichceniomania
Fasolka po bretońsku. 181

Składniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony

Magia jedzenia.
Pizza wiejska 160

granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.  2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
TARTALETKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 151

sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi kwadratów zawijam do środka. Kwadraciki układam na blaszce wyłożonej papierem

Gotowanie Patki
TARTALETKI Z CHORIZO 151

ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję w kostkę. Chorizo

Gotowanie Patki