tunezyjskiej, dosłownie oznacza „bałagan”, w praktyce są to gotowane jajka w sosie pomidorowym z różnymi dodatkami, takimi jak papryka, bakłażany, cukinia, pieczarki. W podstawowej wersji zawiera jajka, sos pomidorowy, cebule i paprykę. Ale nie ma co się ograniczać, wrzucajmy na patelnię to na co akurat mamy ochotę! Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji. Smacznego! Ilość: 2 porcje Czas przygotowania
Podwójnaporcjadodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki. Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne , Bitki wołowe w pikantnym pomidorowym sosie Przepis na zrazy wołowe zawijane , Jak zrobić gulasz wołowy. Kupiłam ładny kawałek wołowiny i postanowiłam zrobić z niego obiad, czyli wołowinę z pieczarkami. Tym razem wołowina nie była potraktowana tłuczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu bo domowy się skończył) 1 ząbek czosnku 1 plaska łyżeczka oregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć(...)Delikatnie wysmarować olejem i rozciągać rękoma do wielkości blachy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :) Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser i pokrojone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut
Agusiowe smakołykiosób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie(...)czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos). Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem, że miodu
Anioły w kuchniosób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Serek mascarpone można zastąpić ricottą, ewentualnie kremowym serkiem śmietankowym jak np. Almette śmietankowy czy Philadelphia , a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym (nie koncentratem; wówczas nie ma konieczności blendowania). Smak sosu można wzbogacić o 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastepolania gotowej pizzy. Sos - składniki: 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1,4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub wyciśnięty duży ząbek czosnku świeżego łyżeczka suszonego oregano Całość wymieszać do połączenia i odstawić żeby się przegryzło. Moja pizza zwykle składa się z dwóch części. I część - pomidorowa posiekana wędlina - kiełbasa, szynka, baleron lub każda
Ze smakiem bez glutenuchorobą jelit, smakuje mi niemal wszystko. Jednak mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości(...)pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę
Gar ZdrowiaWyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 pomidor (opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub bez ), 200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie(...)dużym garnku. Wcześniej dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wlewamy około 120ml wody. Dusimy pod przykryciem około 30minut od doprowadzenia wody do wrzenia. Opcjonalnie podczas duszenia możemy dodać przecieru pomidorowego z odrobiną przypraw, to nam doda smaku. Gotowe. Smacznego
Gar Zdrowiasmaruję go oliwą.Łatwiej wtedy zwiniemy roladę bo nie będzie się przyklejać do papieru. Rozciągam na papierze ciasto rękoma tworząc prostokąt o wymiarach 29* 50 cm. Ciasto smaruję sosem pomidorowym można też posmarować ketchupem, posypuję startym serem, układam plastry salami. Pieczarki pokroiłam drobno, i przesmażyłam na oliwie, posoliłam doprawiłam pieprzem, tymiankiem, odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam na salami, dodałam pokrojoną
wesoła kuchniapapierem do pieczenia. Posypać suszonym oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 min. Mozarellę zetrzeć na tarce, pomidorki i oliwki pokroić. Następnie każdy plaster posmarować sosem pomidorowym, posypać połową startego sera. Ułożyć pomidorki, oliwki i ponownie na wierzchu resztę sera. Posypać całość suszonym oregano i ponownie zapiekać przez około 10 minut
wyzwania kuchennetalerzyk. 2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. 3. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię. 4. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem. 5. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytakim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski. Każdy pasek zawijamy jak spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nasze
KasiaiKrzysiu.plwyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy pomidora do cebuli z suszonymi pomidorami. Dodaję koncentrat i przyprawy. Chwilkę podsmażam i blenduję. Ciasto rozkładam na blasze. Smaruję sosem pomidorowym. Posypuję trochę serem żółtym. Układam jajko, wiejską, mozarellę w małych kawałeczkach. Posypuję wszystko startym żółtym serem. Piekę przez około 20 minut w 170 stopniach. Podaję z rukolą. Każdy nakłada
MojaQchnia.pl