sera żółtego tartego Sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam kwadraty. Powinno wyjsc 6 sztuk. Każdy smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Cukinię obieram i kroję w słupki. Ogórki kiszone również kroję w słupki. Kwadraty posypuję serem żółtym, kładę cukinię oraz ogórki. Wykladam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę
Gotowanie Patkibułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniadolać mleko i olej, można dosypać ulubione przyprawy, tak jak do pizzy, zagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać
kgwjanczewołyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 30 g) 1/4 dużej cebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g) 1/2 szklanki wody 400 g różyczek brokułu zioła prowansalskie ostra i słodka papryka sól, pieprz 1. Koncentrat pomidorowy rozrobiłam w 1/2 szklanki wody, wylałam na patelnię. Dodałam(...)łyżeczkę ziół, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, odrobina soli i pieprzu), następnie zaczęłam podgrzewać na średnim ogniu. 2. Pokroiłam w półplasterki cebulę i dorzuciłam do sosu pomidorowego. Sos należy gotować tak długo aż zgęstnieje. Na końcu dodać łyżkę oliwy z oliwek. 3. W między czasie zagotowałam pół garnka wody i położyłam na nim sitko z różyczkami brokułu, a następnie
Vroblewska-fitlifesmaku. 2 porcje: 80 g ryżu brązowego 40 g soczewicy czarnej 1 średnia marchewka sok z pół limonki 1 duża pierś kurczaka 1 papryczka chilli 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 żółtej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju kokosowego Ryż mieszamy z soczewicą, zalewamy wodą tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno, smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki
Kucharzycamięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć(...)wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance
BullioIdealne drożdżówki z sosem pomidorowym, serem i oregano. Śniadaniowy comfort food, czyli drożdżówka może być nie tylko w wersji na słodko. Takie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo(...)minut pieczenia) koszt to ok. 2 zł 85 gr Składniki: drożdże świeże 20g ciepła woda 200ml ksylitol lub cukier 15g sól 1 szczypta masło 40g mąka pszenna 300g sos pomidorowy lub ketchup 45g ser ok. 50g oregano i pieprz do smaku Wykonanie: Drożdże mieszamy dokładnie z wodą. Następnie dodajemy ksylitol i sól. Rozczynem zalewamy mąkę i zagniatamy ciasto. W międzyczasie
rabarbarowodorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu. Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut. Bigos można spożywać od razu, ale jest lepszy na drugi, trzeci
Di gotujeCześć Zbliża się koniec karnawału więc to dobry moment, żeby sięgnąć po przepis Smacznej Pyzy na pomidorowe bułeczki z kiełbasą . Ta bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdej imprezie. Przepis ten wypróbowałam jeszcze w zeszłym roku. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne, choć nie tak ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę(...)szczypty soli, • 1 żółtko, • 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią, • 25 g świeżych drożdży, • 2 płaskie łyżeczki cukru, • 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 30%, • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku, • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, Dodatkowo: • ok. 100 g gęstej śmietany 18 %, • ok. 150 g wędliny – np. kiełbasy drobiowej. Mąkę
blog.moje-pasje.infoWybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad! SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ: - 500 g makaronu penne - 4 filety morszczuka argentyńskiego (wybierz rybę, którą lubisz) - 4 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki(...)marchewki - 300 ml przecieru pomidorowego z dodatkiem ziół włoskich - 1/3 kostki masła + do wysmarowania formy - 1 cebula dymka wraz z szczypiorkiem - 1/3 pęczka natki pietruszki - świeża bazylia (około 30 listków) - pieprz cytrynowy - sól różowa - ewentualnie pomidorki cherry - 1/2 cebuli JAK ZROBIĆ ZAPIEKANKĘ? Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, cebulkę od dymki
SMYKWKUCHNIpapryczki chilli 2-3 ząbki czosnku około 1 kg mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów (po 560g) 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy(...)patelni i rodzielając tym samym zbijające się grudki. Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około
Smaki Na Talerzudziwne bo z reguły szybko znikają w potrawach lub są wyjadane prosto ze słoiczka. Korzystając z dobrodziejstwa spiżarnianych zapasów powstało bardzo pomidorowe danie, w sam raz na rozpoczęcie pomidorowego sezonu. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min + 2 h pieczenie 200 g makaronu spaghetti 2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz ocet balsamiczny
Słodki Kompromislatem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci. Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 35 min 2 łyżki oliwy 2 łyżki harissy ( przepis) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki ok 800 g dojrzałych pomidorów 4 jaja sól Dodatkowo kawałki serka labneh ( przepis ) lub jogurt naturalny (opcjonalnie
Słodki KompromisPieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze
Pyry na Gaznaturalny 2 łyżki (opcjonalnie) oliwki 10 sztuk Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki cukinię i paprykę. Przyprawiamy i smażymy do miękkości 5-7 minut. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy fasolę, warzywa i pokruszone tofu. Zapiekamy w 220 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z oliwkami, jogurtem i sałatą. Zapisz
rabarbarowo