cieple do wyrośnięcia, możemy też zamiast ściereczki przykryć je folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do formowania pizzy ponownie ciasto wyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę. Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy ze szczyptą soli. Paprykę kroimy
Kuchnia w czekoladzieWlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy na cieniutkie krążki, układamy na wierzchu pizzy. Wkładamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.przyszedł ten dzień gdy postanowiłam zrobić najprawdziwsze gołąbki. Składniki: główka kapusty, 1,5 kg mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. Przygotowanie: Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę. W gorącą wodę wkładamy kapustę i trzymamy ją tam ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, oddzielamy zmięknięte liście, a pozostałą część kapusty wkładamy(...)układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama
Państwo Wojtczuk gotująponieważ gotują się bardzo krótko, nie przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi(...)szklanki ryżu 4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego woda, sól do parzenia kapusty
Kulinarne Fantazje Mariolioliwy 5 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 /2 kulki sera mozzarella 1 /2 pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Mozzarellę kroję w kostkę, następnie układam na cieście. Kabanosy, jalapeno, pora oraz pomidorki suszone drobno siekam i układam na pizzy. Pizzę posypuję solą i pieprzem do smaku. Piekę
Gotowanie Patkipół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika). Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło. Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. Przykryć drugim ciastem. Środkową część (tę z nadzieniem
6niebowymieszać z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju z obu stron. Bulion warzywny zagotować z koncentratem pomidorowym. Dodać kotlety i dusić około 30 minut na wolnym ogniu
Ewusiowe Smakidodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakipuszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos Kurczaka pokroić(...)minut. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odrobinę mleka dla złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki
Kuchnia Ellieoraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę(...)zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy 30 minut. Sos: Po upieczeniu gołąbków, odlewamy do garnka wodę w której się gotowały. Zagotowujemy ją i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. W misce mieszamy 2 łyżki śmietany z dwoma łyżkami gotującego się sosu, powoli potem wlewając cały czas mieszając. W osobnej misce mieszamy 4 łyżki mąki z 5 łyżkami wody
Klasyka GotowaniaIKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze. Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie(...)dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami… Z czym podawać? Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego ( przepis na sos do pizzy ), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ. Klopsiki warzywne Artykuł Klopsiki warzywne pochodzi
Blendmanhimalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa, razem z osączonymi z oliwy suszonymi
Wanilia i Kardamonwodnisty środek z pestkami i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę odsączyć, osuszyc na papierowych ręcznikach i pokroić w drobną kostkę Posiekane pomidory wymieszać z papryką, drobniutko posiekaną cebulką, przecierem pomidorowym,kilkoma kroplami sosu tabasco, sokiem z limonki lub cytryny, posiekaną drobno kolendrą i bazylią oraz z miodem i suszonym czosnkiem. Dodać też liquid smoke Posolić i popieprzyć do smaku
Sztuka gotowania w/g SamiryKurczak zapiekany z ryżem to jedna z pyszniejszych zapiekanek i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Ryż zapieczony w sosie pomidorowym staje się mega smaczny, delikatny a pałki z kurczaka są soczyste i mięciutkie. Całe danie jest mega smaczne, polecam(...)łyżek ostrego, dobrej jakości ketchupu lub ajwaru ( można użyć obydwóch ) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 50 g masła naturalnego
Kulinarne Fantazje Mariolipowiedzieć, że wyszedł bardzo dobry obiad! Jak to mówią: potrzeba matką wynalazków 😉 Składniki: 2-3 cebule 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów krojonych 1-1,5 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule(...)kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka
Kuchnia MagdaLeny