zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:185/1190)

Klasyczna fasolka po bretońsku 190

powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę.  Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy przez kolejne 20 minut.  Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Uważajmy na sól gdyż boczek wędzony sam w sobie jest słony

Pan i Pani Smith w kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 207

parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic(...)bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy

Poezja smaku
Wege lasagne – bezglutenowa, bez mleczna, nisko węglowodanowa. 150

białko mleka krowiego lub chorym na celiakię. Składniki na beszamel: puszka ciecierzycy łyżka oleju rzepakowego małą cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka musztardy sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów 2 duże marchewki 3 gałązki selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego oregano, sól, pieprz, łyżeczka miodu (można pominąć jeżeli ma być(...)wersja wegańska) Dodatkowo: 2 średniej wielości bakłażany olej do natłuszczenia foremki Sposób przygotowania: Sos pomidorowy: na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę oraz seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Gotuj aż warzywa zmiękną Dopraw do smaku. Beszamel: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz przyprawy

wysmienity
Nowy pomysł na leczo! 192

użyć z puszki) - 1 duża łyżka słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 12 cienkich kiełbasek (bardzo dobrej jakości) - 1 paczka kabanosów - 1 łyżka suszonej bazylii - 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ja wybrałam koncentrat pomidorowy ekologiczny) - świeża bazylia - młode ziemniaki - 4 łyżki masła - 8 łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania(...)około 1,5 do 2 litrów wody, dodajemy kiełbaski, pokrojone na małe elementy kabanosy i gotujemy pod przykryciem pół godziny. Dodajemy cieciorkę i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem.  Do lecza aby było bardziej esencjonalne możecie dodać 2 kostki rosołowe -wołowe, bądź zamiast wody użyć wywaru mięsnego. Leczo podaję z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki obieram

SMYKWKUCHNI
Sos ze świeżych pomidorów malinowych 138

rozgrzanej patelni (najlepiej użyć dużych rozmiarów- płyn szybciej odparuje) z olejem zeszklić bardzo drobno pokrojoną cebulę (uwaga, aby nie przypalić!), pod koniec dodając posiekany czosnek i wlać pulpę pomidorową. Całość smażyć na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 30-40 minut). Na koniec doprawić solą oraz cukrem. W razie potrzeby zawekować- przelać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie

Kraina Miodem Płynąca
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 183

temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii (łatwo je zrobić obieraczką do warzyw), na każdy plaster cukinii nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej

Kolorowy Przepisownik
Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach 148

zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:) Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka(...)papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno odrobinę sosu i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy

Health-Fit-Life
Faszerowane kalarepki 182

oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym 310

odmiany od tradycyjnych kotletów mielonych zrobiłam ostatnio na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym i się nimi zachwyciliśmy. Szybkie, proste do wykonania maleństwa z mięsa mielonego takie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :) Składniki na 2-3 porcje: (inspiracja: " Ósmy(...)kolor tęczy ") Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko kilka łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa) przyprawa do mięsa mielonego  Sos pomidorowy: puszka pomidorów (ja użyłam krojonych z ziołami) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, słodka mielona papryka   Mięso

Simply Food
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 227

Niedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki(...)jajka 1 sucha kajzerka mąka do panierowania 1/2 słoika lub opakowania suszonych pomidorów, raczej twardszych 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 2/3 opakowania kuleczek mozzarelli ok. 4 łyżki zielonego pesto (z bazylią) Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej

Czerwień i błękit
Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto 252

podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone filety z kurczaka (w kostkę lub paseczki), mieszając podsmażamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką, mieszamy. Następnie dodajemy pomidorowe pesto ( użułam tego), doprawiamy pieprzem, solą ziołową, mieszamy i chwilkę smażymy. Kolejno dolewamy wodę, dodajemy suszoną bazylią, mieszamy. Na koniec dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem

Słodkie okruszki
Pizza z pieczarkami 180

wykładam na blaszkę, lekko wałkuję i rozciągam rękami.  Pieczarki i cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle.  Ketchup  miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym.   Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem.   Piekę w 200 st C około 25 minut.  smacznego

Takie tam pichcenie
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 254

Podgrzewamy sos na małym ogniu, bez przykrycia i gotujemy przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Dosalamy i lekko pieprzymy do smaku.   Kończymy z bazą sosu –mocno pomidorową, krwistoczerwoną i delikatnie paprykową, ale doprawioną i wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 179

świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orientalne klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą 173

sosie pomidorowym kojarzą mi się albo z domowym obiadem dla dzieci, albo ze spaghetti a la Zakochany Kundel. Tym razem trochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która doskonale

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania