zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:180/1196)

Leczo 206

minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw. Na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy przyprawy

Lena Gotuje
Lasagne bologne 177

pojawił się już jakiś czas temu na blogu, postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej łyżeczka(...)drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową. Dno naczynia

Lena Gotuje
Sałatka "Król imprezy" 360

100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę

Lena Gotuje
Muszle nadziewane kurkami w sosie 288

się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku papryka wędzona koper świeży 10 dkg sera żółtego olej rzepakowy Makaron muszle(...)gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam

wesoła kuchnia
Jaki powinien być dobry ketchup? 151

jest jednym z niewielu warzyw, który po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości, ba! nawet je zyskuje.  Wszystko za sprawą LIKOPENU, którego znacznie więcej znajdziemy właśnie w pomidorowych przecierach, sokach czy koncentratach, niż w świeżych pomidorach prosto z krzaka. Kończąc teoretyczny wywód dodam, że likopen jest związkiem wspomagającym profilaktykę różnych nowotworów. Tak to bywa, wyjątki potwierdzają regułę(...)statystyk spożywamy go około 1 kg rocznie! To całkiem sporo. Sama jestem miłośniczką ketchupu, nie zjem frytek bez niego, a kanapka z żółtym serem nie smakuje tak dobrze bez pomidorowego wykończenia. Skoro ustaliliśmy, że  ketchup może być zdrowy  to wróćmy do głównego pytania. Jaki powinien być dobry ketchup? Żeby odpowiedzieć na to pytanie porównałam składy kilku ketchupów

Rusty Fork
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 191

ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rękami pizzę. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek,sosem pomidorowym i połóż na pizzy swoje ulubione dodatki. U mnie jak wyżej, na koniec kabanosy .Piecz na kamieniu lub specjalnej kratce do pizzy. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Ketchup z cukinii 199

się zdjęciami i opinią, bo te są dla mnie niezwykle cenne. Zapraszam, czytajcie i róbcie! Składniki: 1½ obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego tymianku(...)pozostałej wody mógł swobodnie się ulotnić. Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć języka

Kuchnia w czekoladzie
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1671

przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego(...)oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K. SKŁADNIKI: na około 10 słoików po 0,5 litra 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego  1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu  10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

Moja Książka Kucharska
Okra zapiekana z mielonym mięsem 156

czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu. Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa

R'n'G Kitchen
Sałatka z awokado i krewetek 132

drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałaty, jeżeli trzeba, rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy sałatę, awokado i posypujemy krewetkami. Śmietanę łączymy z sosem pomidorowym lub ketchupem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i tak powstałym sosem polewamy naszą sałatkę. Serwujemy natychmiast. Smacznego ! Artykuł Sałatka z awokado i krewetek pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 182

selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę(...)nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie

Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku 174

chyba najpopularniejsze danie goszczące na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, ale w moim domu gości zdecydowanie częściej. Smaczna ryba w towarzystwie sosu warzywno-pomidorowego na dobre podbiła serca moich domowników. Można ją podawać na gorąco, ale ja jestem zwolennikiem ryby po grecku podawanej na zimno, więc już dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba(...)grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki 2 pietruszki pół selera 1 średni por koncentrat pomidorowy 1,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie pieprz, sól, cukier Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę a pora

Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 177

poszatkować, lekko posolić i wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika

Pieguskowa Kuchnia
Sos słodko kwaśny z cukinii do słoików 1033

czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pamiętajmy o tym, żeby je co jakiś czas mieszać.  3. W miseczce łączymy koncentraty pomidorowe z resztą przypraw. Mieszamy  i dodajemy do warzyw. Pamiętajmy, żeby nie dodawać już soli. Wszystko ponownie gotujemy już bez przykrycia około 10 minut.  Gotujący się sos przelewamy

kruche babeczki
Lasange, zapiekanka z cukinii 169

zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka bulionu - sól - pieprz - oliwa 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i drobno kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce

Apetyczna babeczka