zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:180/1187)

Przepis z jagnięciny – marokański tagine 170

jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej(...)Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania

codojedzenia
Wegańskie pasty kanapkowe 115

malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.   Wegańska pasta pomidorowa:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych

kuron.com.pl
Lasagne z mięsem mielonym 122

wersji wegetariańskiej ze szpinakiem. :) Potrzebujemy: Beszamel: 3 łyżki masła klarowanego , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 3 łyżki mąki pszennej 750 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos mięsno - pomidorowy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek szałwia 2 łyżki sosu sojowego , u mnie ze sklepu  Kuchnie Świata Ponadto: 1 opakowanie makaronu typu(...)dodaję już żadnego tłuszczu. Przesmażamy je około 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, po czym na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również posiekane świeże zioła lub suszone. Naczynie do zapiekania smarujemy lekko sosem mięsnym. Na nim układamy warstwę makaronu. Ten z kolei smarujemy sosem mięsnym

MamaOskarka
Leczo warzywne 106

gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku,  0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre(...)zmiękną i puszczą soki, to  przystępujemy do kolejnego etapu przygotowania naszej potrawy. -- Całość zalewamy gotującą wodą ~1,5-2 litry i dodajemy przyprawy. -- Na końcu dodajemy rozwodniony koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy razem około 3-5 min. i serwujemy na gorąco. Jeżeli przygotujemy taką ilość jak u nas, to możemy część potrawy zamrozić. Wekowania nie polecam, bo nie zawsze się

chleba naszego
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 207

Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy(...)Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko

Słodkie okruszki
Spaghetti all'Amatriciana 153

wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami

Kopystką po garach
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 117

musi być mięcho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany

Oryginalny smak
Przepis na śniadanie-kanapki na gorąco 241

Przepis na śniadanie Składniki: na 4-6 porcji 12 małych brioszek, zrośniętych, tutaj przepis 12 plasterków szynki 12 plastrów cheddar 100 g żółtego sera 250 g pieczarek 100 ml pomidorowego sosu, tutaj przepis 3 łyżki oliwy 1 łyżka oregano Przygotuj ciasto na brioszki (kliknij w link). Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem(...)małych odstępach. Bułki podczas wyrastania złączą się. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz według danych w przepisie. Upieczone i przestudzone bułki rozetnij w połowie. Dolną część posmaruj pomidorowym sosem. Następnie obłóż serem, szynką i usmażonymi pieczarkami. Na koniec posyp mozzarella i przykryj wierzchnią częścią bułki. Wierzch bułek posmaruj oliwą. Wstaw kanapki do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez

codojedzenia
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym 133

łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku łyżka masła ziele angielskie i liść laurowy Sos: 0,5l passaty z pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 listków świeżej bazylii szczypta cukru sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku 1/2 łyżeczka curry Przygotowanie: Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą(...)całość wodą i wrzucamy liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotujemy gołąbki około 45 minut do miękkości. W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego

ChilliJemy
Pizza Olo 130

typu 00 ( Do pizzy -Mąka Basia) 250 ml letniej wody 50 g drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Moje składniki na pizzę Olo: 200 g pieczarek 100 g szynki surowej np. łososiowa 1 cebula 100 g żółtego sera ostra papryka Wykonanie:  Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą(...)przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać

W Moim Magicznym Domu
PULLED PORK W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ 119

pomysłu na obiad „na cały tydzień”? Ten przepis powinien Wam się spodobać. Składniki*: pulled pork z tego przepisu -> PULLED PORK Z KARKÓWKI (KLIK) 2 butelki przecieru pomidorowego (w sumie 1380g) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli woda do wypłukania butelek dodatki tj kukurydza, ser żółty, kolendra do [...] Artykuł PULLED PORK(...)SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
gołąbki trochę na inaczej 148

podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu 1 nieduża cebula ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka sok pomidorowy Przygotowanie: kapustę siekamy drobno i odkładamy  mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia żaroodpornego(...)układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą kapusty zalewamy sokiem pomidorowym zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min Smacznego

Gotowanie z pasją
Wege fasolka po bretońsku z fasolką azuki 221

wysoką zawartość białka, dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna.  Składniki: - ok. 1300 g (2 butelki)  Passaty pomidorowej 100% użyłam  firmy   Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy  przepis tu - 2 łyżki majeranku - sól(...)kurkumy, majeranek. Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut. Po tym czasie oceniamy czy dodajemy sól, ja dodałam tylko czarny pieprz. Odlewamy wodę z ugotowanej fasoli, dodajemy do sosu pomidorowego. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, po przykryciem. Nakładamy na talerze i po przestudzeniu polewamy olejem lnianym

Szkrab Je Sam
Zapiekanka gryczana 141

było zaskoczenie! A Wy - zaskoczeni? Składniki: 200g kaszy gryczanej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 pomidory 1 papryczka chili 1 szkl. sosu pomidorowego (250ml) 250g sera wegańskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę plus papryczkę(...)pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki w kapuście włoskiej 166

Składniki: 1 kapusta włoska 1 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej(...)Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy odrobinę masła i 2 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Tą mieszanką zalać gołąbki.  Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią aluminiową ok 200 stopni  przez 1,5 godz

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania