pyszne, sycące i rozgrzewające. W środku sezonu dyniowego zapraszam na a'la leczo z dynią, soczewicą i kurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :)) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 biała cebula 1 większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 kg dyni - u mnie hokkaido
Moje Kuchenne Rewelacjewegetariańskie danie, jak również może być podstawą do słynnej fasolki po bretońsku- wystarczy podsmażyć boczek z ulubioną kiełbaską i wymieszać. Ja zazwyczaj tak robię- jednego dnia serwuję w wersji wege, a drugiego- dla urozmaicenia- z mięskiem. Bardzo istotnym elementem jest gotowanie fasoli- pamiętajcie: fasolę moczymy w wodzie około 8 godzin -odlewamy- zalewamy świeżą wodą- pierwsze 10 minut gotujemy bez przykrycia
Kraina Miodem Płynącaspód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 30-35 minut. Pysznie smakuje podany na ciepło z zimnym jogurtem o smaku naturalnym albo bitą wege-śmietaną Smacznego! Artykuł Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plróżnorodność. Sandwicz z awokado, mozzarellą i pomidorem Składniki: chleb tostowy, awokado, pomidor, mozzarella, odrobina soku z cytryny, sól, opcjonalnie: kolendra, sos chilli do podania Moja ulubiona kanapka w wersji wege to sandwicz z awokado, mozzarellą i pomidorem. Jest delikatna i łagodna. Gdy mam ochotę dodatkowo ją “podkręcić” podjadam sandwicz maczając go w sosie chilli. Do przygotowania potrzebujemy dojrzałego
Poezja smakuteż może być bardzo ciekawa i smaczna, dlatego chciałabym was zachęcić do spróbowania czasem dań bez mięsa. Na dzisiaj przygotowałam falafel, czyli klasyczne i chyba najbardziej znane danie kuchni wege. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy falafel składniki 450 g suchej ciecierzycy 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej
Delusional Trinerozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania, np. szybkie tarty. Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz! Zachwyt gości, znikające przekąski, udany
Zasmakuj Kuchnimięsa, pikantne z grillowaną cukinią – burgery z buraków. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam ten post domowym wege burgerom. Inspiracją do nich był sam burak, który leżał w lodówce już 3 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę […] Artykuł Burgery z buraków
Pink EnvelopeRestauracja daTerra w Porto jest rajem dla każdego wegetarianina. Choć jestem mięsożerna, a kuchnia portugalska jest obfita w dania mięsne, to wypad do wege lokalu był dla mnie obowiązkowym doświadczeniem. W Porto daTerra jest w dwóch miejscach – jedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy […] Artykuł DaTerra
Pink Envelopeokresie jemy jej dość sporo w różnej postaci. Robię z niej leczo, piekę do warzywnej pasty, a także faszeruję. Papryki możecie wypełnić tradycyjnie nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie wyobrażam sobie tego typu dań bez sera. Składniki na 3-4 porcje
Fabryka pomysłówkrótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje do nich sos tatarski. Polecam Wam także: – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów z dorsza – pół łyżeczki soli
nietylkopasta.plPrzygotowanie obiadów dla mojej rodziny to czasami dla mnie wyzwanie ( o czym pisałam tu ), bo ja z Miśką jesteśmy wege, a Marcin i Gabi to semiwegetarianie i od czasu do czasu robię dla nich ustępstwa. Dla Gabi szczególnie, bo dziewczyna niedawno obchodziła swoje 89. urodziny i w sumie „zmuszona” przeze mnie w ciągu 3 lat bardzo zmieniła swoją
greenscarfJeden z moich ulubionych letnich przepisów na upały - w 10-15 minut gotowy lekki obiad :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja tylko 300 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjekolorowych warzyw, jakieś strączki czy pierś z kurczaka i polejecie aromatycznym dressingiem. Skorzystajcie z moich pomysłów na proste sałatki - z kukurydzą i pieczonych kurczakiem (lub czerwoną fasolą w wersji wege), z ciecierzycą i suszonymi pomidorami oraz z pomidorem, ziołami i serkiem wiejskim. A co zrobić, jeśli nie macie czasu na gotowanie kaszy (bo na przygotowanie jedzenia do pracy macie dosłownie
Chilli Czosnek i OliwaPyszna propozycja dla lubiących różne dodatki do sałatek czy kanapek. Można przygotowywać cały rok i sięgać do lodówki w potrzebie. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Slow west wege", trochę zmodyfikowalam składniki. Jest pysznie! Składniki ser sałatkowy w kostkach w zalewie naturalnej 1 opakowanie ok 5 pomidorów suszonych oliwki w zalewie 2 ząbki czosnku sól do smaku koeperek świeży
Z Kuchni Do Kuchnibigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia. Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad
Zasmakuj Kuchni