wege - 7821 przepisów (strona:153/522)

Razowe penne z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami 249

moje ulubione sposoby na pyszny, mało czasochłonny obiad :) Taki jest też ten makaron w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka (300 g) 100 g jogurtu greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 225

pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować

Ugotowane pozamiatane
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 197

zimno (np. zabrać na piknik). Najlepiej będą smakować z dodatkiem sosu - np. jogurtowego z czosnkiem, jogurtu wymieszanego z pastą harissa czy sosem tzatziki .  ➤ Rada: Jak zgrabnie uformować wege jako po szkocku? Wypróbuj mój sposób. Zwilż dłonie wodą. Weź ok. 3/4 porcji masy (mam na myśli 1/8 całości) i rozpłaszcz na dłoni. Na masie ułóż obtoczone w mące jajko

Chilli Czosnek i Oliwa
Bardzo kokosowe ciacha z czekoladą 188

oleju roślinnego 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 50 g „mlecznej” kokosowej wegańskiej czekolady lub 50 g gorzkiej czekolady, w rozumieniu wege, do kupienia np. tu Przygotowanie: Banana, olej i cukier zblenduj na puszystą masę. Przesiej do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na samym końcu

greenscarf
Cebulowy "smalec". 210

Przygotowana przeze mnie pasta cebulowa jest "wege-alternatywą" dla tradycyjnego smalcu. Zaraz obok  smarowidła z białej fasoli , które swego czasu także gościło na naszym blogu. Bardzo lubię tego typu rozwiązania, które na zwykłą, czasem nudną kanapkę, rzucają nowe światło ;) Cebula po obróbce termicznej łagodnieje, przez co pasta nie przytłacza nas swoim smakiem. Oczywiście pozostaje on wyraźnie cebulowy, ale jednak

zadanie-gotowanie
Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami 366

Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same

Poezja smaku
Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką 227

Wege piątek Przepis na pikantną sałatkę z czerwonego ryżu z marchewką znalazłam wśród przepisów Merry Berry - bardzo popularnej brytyjskiej autorki książek kulinarnych i prezenterki programów o gotowaniu. Przepis zachwycił mnie swoją prostotą i niemal od razu wyobraziłam sobie jej smak i od razu wiedziałam, że będzie wyśmienita! Nie pomyliłam się! Sałatka z czerwonego ryżu z marchewką jest fantastyczna, pikantna

Codzienne Gotowanie
Zdrowe ciasto z masła orzechowego i mleka kokosowego bez pieczenia, wegańskie 405

dmuchanego ryżu  Nadzienie :  1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego  2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady.  Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami

zdrowa vege kuchnia
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 207

cały kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki sabji masala i szczypta czarnej soli. Mam mieszane uczucia, ale pewnie to wynika z tego, że gotuję od wielu, wielu lat, wege co prawda od 2, ale od książki kucharskiej oczekuję czegoś nowatorskiego, a nie przepisu na zblendowanego banana tyle, że nazwanego smoothie, bo przecież koktail brzmi banalnie. Mam ogromne zastrzeżenia

greenscarf
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami z kaszą 226

jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i kaszą - mięso w wersji wege można pominąć :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!) 4 cukinie - każda około 250-300 g 200 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej

Moje Kuchenne Rewelacje
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH / PIKANTNE WEGE KANAPKI 161

posługiwać, a od czterech lat działam tylko lustrzanką hehehe. Efekty oceńcie sami ;-))) Teraz nie pozostaje mi nic innego jak prośba abyście trzymali za mnie mocno kciuki! ;-)))   PIKANTNE WEGE KANAPKI: - 2 kromki domowego chleba z suszonymi pomidorami - przepis  - 1 dojrzałe awokado - 1/2 papryczki chili - łyżka posiekanych orzechów pekan - 1 łyżka syropu z agawy Awokado kroimy na cieniutkie plasterki, układamy

SMYKWKUCHNI
Makaron otulony aksamitnym sosem z groszku w doborowym towarzystwie 214

Czyszczenia spiżarni ciąg dalszy, tym razem padło na groszek, który stał się bazą do kremowego sosu. Moja ulubiona wege blogerka www.mithikblog.com (co prawda aktualnie nie bloguje, ale wróci , ja to wiem Magda!) sprzedała mi swój patent, gdy nie można lub nie lubi się tofu- zastąpienie go selerem, ja tofu mogę jeść i je zresztą bardzo lubię, więc do tego dałam

greenscarf
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 190

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo

Codzienne Gotowanie
Barszcz ukraiński 217

obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii aby zrobić wersję wege, bo zawiera tyle warzyw, że smak robi się sam, a dodatek właśnie strączków czyni ją niezwykle sycącą. Od Miśki dostałam pierwotnie 8/10 punktów, ale po dokładce stwierdziła że jednak 20/10

greenscarf
Domowa czekolada z żurawiną i kokosem 157

wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch wykładamy suszoną żurawinę i płatki kokosa.  Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową czekoladę przechowujemy w lodówce. Inspiracja zaczerpnięta z wege bloga

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania