ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:153/1072)

Puszyste bułeczki 90

Czas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem 101

Czas czytania: 2 min Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki owsiane 214

szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

KasiekGotuje
Ruskie pierogi 108

Czas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami i ziarnami 98

Czas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka z kruszonką 96

Dobra na śniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą :) Do środka możecie dodać rodzynki albo wiśnie (to nasza ulubiona wersja).  Chałka z kruszonką Składniki: Ciasto 1)      500 g mąki pszennej 2)      40 g drożdży 3)      50 g cukru(...)stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, jako, żółtka, miękkie masło, łyżkę skórki pomarańczowej oraz zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie

Na kulinarnym poligonie
Turecki chlebek pita 85

Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. Pomieści ona sporo naszego ulubionego farszu z warzyw, mięsa albo sera. Oto jak należy przygotować turecki chlebek pita (krok po kroku). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Turecki chlebek pita 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Pieczywo Kuchnia: Turecka Trudność(...)Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 210 kcal Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Chrupiące ciasteczka kokosowe 118

Czas czytania: 2 min Chrupiące ciasteczka kokosowe Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z cukinii 124

Czas czytania: 2 min Najlepszy sezon na potrawy z cukinii właśnie się zaczyna! Postanowiłam przygotować bardzo lubiane przez nas placuszki z dodatkiem sera koziego, ale dziś

SprawdzonaKuchnia.pl
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 144

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy(...)zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy

chili & sugar
Bułki maślane 100

Czas czytania: 2 min Bułki maślane jedne z najlepszych, jakie piekłam, bardzo mięciutkie z miękka skórką i cudownym wnętrzem. Ich smak jest neutralny i pasuje do

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni delikatesowy 112

Czas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki śniadaniowe 99

Czas czytania: 3 min Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy, potrzebuje około 12 godzin w ciepłym miejscu. Zaczyn w tym czasie rośnie, a na powierzchni pojawia się mnóstwo pęcherzyków powietrza. Należy pamiętać, aby poolish nie czekał zbyt długo, jeśli zacznie opadać i tracić pęcherzyki(...)powietrza, zrezygnowałabym z jego użycia. Wypiek może się nie udać. Jeśli użyjemy go w odpowiednim czasie, to jego dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne, będzie świetnie się formowało, a w końcowym procesie doda objętości. Bagietki śniadaniowe są bardzo łatwe, a przy tym bardzo smaczne. Bagietki można wstępnie podpiec, wystudzić, a następnie zamrozić. Taki zapas w zamrażalniku zawsze się przyda

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki pomarańczowe 121

Czas czytania: 2 min Fantastyczny i prosty przepis, minimum składników niewiele pracy, a sukces murowany! Zapach jaki unosie się przy pieczeniu nie pozwala spokojnie czekać na

SprawdzonaKuchnia.pl
Ekstrakt z pomarańczy 98

Czas czytania: 2 min Domowy ekstrakt z pomarańczy, a ściślej mówiąc ze skórek pomarańczy to coś, co trzeba przygotować już dziś, aby wzbogacić świąteczne wypieki naturalnym

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z jabłkiem 114

Czas czytania: 2 min Gofry z jabłkiem Średniowiecze było okresem, kiedy to narodził się pierwszy prymitywny przepis na gofry. Gofry miały zupełnie inny skład i formę

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka piernikowe 127

Czas czytania: 2 min Święta zbliżają się wielkimi krokami czas zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka Linzer 160

Czas czytania: 2 min Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z

SprawdzonaKuchnia.pl