Czas czytania: 3 min Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Naan-chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Baza chlebka naan
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów , bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba
SprawdzonaKuchnia.plwyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć. Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;) Składniki na 20 dużych bułeczek: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 14 g suszonych drożdży Dr.Oetker 20 dag cukru 20 dag masła 16 g cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 1 litr wydrylowanych z pestek wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej na każdą bułeczkę 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min Ciasteczka migdałowe są bardzo, bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. W towarzystwie kawy smakują wprost rewelacja! Poza tym, że
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny
SprawdzonaKuchnia.plPączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w rezultacie otrzymujemy puszysty, aczkolwiek nieco inny rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne(...)zagłębienie i wlewamy drożdże z cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodajemy również odrobinę alkoholu dla pewności, że pączki nie nasączą się tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około
MamaOskarkasię obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki(...)popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com
mojewypiekiinietylkoCzas czytania: 2 min Chleb ziołowo-czosnkowy to biały pszenny chleb przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam świeżą ciabattę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Sernik z borówkami – raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia
SprawdzonaKuchnia.plzielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4 dag świeżych drożdży - 10 dag roztopionego masła - 1 jajko - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii(...)wrzącego mleka. Gotujemy krótko intensywnie mieszając aby się budyń się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia, wierzch przykrywamy folią do żywności aby nie zrobiła się skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe. Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 8 dag zimnego masła 1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła
Apetyczna babeczkaCzas czytania: < 1 min Muffinki z jeżynami i świeżą miętą, błyskawiczna słodkość do kawki. Dziś po powrocie z wakacji bardzo zachciało się nam czegoś słodkiego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Sernik czekoladowo-kokosowy Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik . No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie
SprawdzonaKuchnia.pl