Czas czytania: 2 min O tym chlebie czytałam wiele i przerażał mnie czas, jaki jest potrzebny, aby go przygotować. Nie jest to proces skomplikowany, ale ta
SprawdzonaKuchnia.plKruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste… Poniżej znajdziecie(...)ubarwić” dodając odrobinę cynamonu , wanilii czy skórki pomarańczowej . Kruszonka- składniki 100g mąki 50g masła (w temperaturze pokojowej) 50g cukru Kruszonka – przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki. Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto(...)cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka połówek śliwek, boki ciasta wysmarować mlekiem przy pomocy silikonowego pędzelka. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut. Przestudzone drożdżówki
Zrób to smacznieCzas czytania: 2 min Bułki jogurtowe z miękkim i puszystym miąższem. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Macie ochotę na domowy chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego. Dziś będzie w wersji ekspresowej. Chlebek, który smakuje tak
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pierogi z serem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów na słodko. Pewnie dla wielu z nas są smacznym wspomnieniem z dzieciństwa
SprawdzonaKuchnia.plśliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być i na 25 na 37): 500 gr mąki(...)ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, piec 35 min, do suchego patyczka. Wyjąć, całkowicie pokroić, podawać. przechowywać w szczelnym pojemniku, pozostaje świeże nawet na 3 dzień. Smacznego! Drożdżowe
moj przepis naśliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być i na 25 na 37): 500 gr mąki(...)ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika, piec 35 min, do suchego patyczka. Wyjąć, całkowicie pokroić, podawać. przechowywać w szczelnym pojemniku, pozostaje świeże nawet na 3 dzień. Smacznego! Drożdżowe
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wzdłuż, pozbawić pestek. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki
moj przepis naCzas czytania: 2 min Pizza na tortilli jest bardzo szybką wersja tej znanej przekąski. Idealna na błyskawiczny obiad lub popołudniową przekąskę! Dziś zrobiłam w wersji z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy ! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w
SprawdzonaKuchnia.pl