ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:159/1072)

Kopytka z sosem grzybowym 108

Czas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 104

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa 199

białej czapce z pomponem większym od mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa(...)rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały   cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka.     Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min.  Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej

bistro mama
Chleb z orzechami włoskimi 97

Czas czytania: 2 min Chleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki , jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą 109

Czas czytania: 2 min Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z mąki pełnoziarnistej 105

Czas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe bułeczki 131

Dobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej(...)przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie: jest przejrzysty. Bez spulchniaczy

Proste-przepisy.pl
Bliny z mąki gryczanej 93

Czas czytania: < 1 min Klasyczne bliny z mąki gryczanej Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka z nutą cytrusową 82

Czas czytania: 2 min Ciasteczka z nutą cytrusową to powiew wiosny, przynajmniej w ciastkach można ją poczuć, bo za oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z płatkami owsianymi 105

Czas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z figami 117

Czas czytania: 2 min Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo! Warto więc zadbać o to

SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowy chleb z garnka 212

Tekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie z żurawiną 130

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 173

rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka(...)mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju a ogień należy ustawić na średni płomień, na najmniejszym palniku kuchenki. Kulki osiągną strukturę ciasta drożdżowego, jeśli będą dłużej smażone. Nie warto robić większych kulek ani smażyć ich za krótko

Di gotuje
Pancakes – bezglutenowe 103

Czas czytania: 2 min Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane! Szaleją za nimi moje dzieci, ich

SprawdzonaKuchnia.pl