ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:156/1072)

Pączki z nadzieniem jabłkowym 118

Pączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w rezultacie otrzymujemy puszysty, aczkolwiek nieco inny rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne(...)zagłębienie i wlewamy drożdże z cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodajemy również odrobinę alkoholu dla pewności, że pączki nie nasączą się tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około

MamaOskarka
Liebster Blog Award 163

się obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki(...)popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com

mojewypiekiinietylko
Chleb ziołowo-czosnkowy 95

Czas czytania: 2 min Chleb ziołowo-czosnkowy to biały pszenny chleb przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciabatta z oliwą 105

Czas czytania: 2 min Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam świeżą ciabattę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi bezglutenowe 110

Czas czytania: 2 min Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z borówkami – Raw 112

Czas czytania: 4 min Sernik z borówkami – raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 204

zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4 dag świeżych drożdży - 10 dag roztopionego masła - 1 jajko - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii(...)wrzącego mleka. Gotujemy krótko intensywnie mieszając aby się budyń się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia, wierzch przykrywamy folią do żywności aby nie zrobiła się skorupa. Budyń nakładamy na uformowane ciasto drożdżowe. Kruszonka: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 8 dag zimnego masła 1. Połączyć składniki i energicznie wyrobić na sypką kruszonkę. Posypać wierzch drożdżówek lekko wcisnąć aby kruszonka nie spadła

Apetyczna babeczka
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą 82

Czas czytania: < 1 min Muffinki z jeżynami i świeżą miętą, błyskawiczna słodkość do kawki. Dziś po powrocie z wakacji bardzo zachciało się nam czegoś słodkiego

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik czekoladowo-kokosowy 111

Czas czytania: 2 min Sernik czekoladowo-kokosowy Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik . No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Mleczny chleb Hokkaido 110

Czas czytania: 4 min Mleczny chleb Hokkaido to mało znany u nas Japoński biały chleb przypominający nasz chleb tostowy . Choć prawdę mówiąc, chleb z Hokkaido bije

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 106

nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem, która nie załapała się na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie(...)suszone grzyby 1 duża cebula 40 g masła do smażenia sól, pieprz do smaku Dodatkowo do posypania pasztecików: 1 jajko czarnuszka kminek ziarna sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

niecodziennikpary
Kulebiak z grzybami 227

się magię Świąt, którą to troszkę przyśpieszyła akcja marki Ambition "Święta z dbałością"  i rękawica kuchenna z kolekcji Frida , którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami - pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można(...)jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu bez problemu można go odgrzać. Polecam serdecznie - będzie przepięknie wyglądał na świątecznym stole! Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych

Kocham..lubię..gotuję..
Zwijane drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 159

już od dawna jest już na blogu  z przepisu ze strony Moje Wypieki , ale tym razem w fantazyjnej formie zamkniętych bułeczek - instrukcja zwijania i więcej zdjęć tutaj . Puszyste drożdżowe ciasto, słodki budyń i kwaśny rabarbar to połączenie bardzo udane i serdecznie Wam je polecam! Składniki: Budyń wa niliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru z wanilią(...)letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, jajo i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski

Kocham..lubię..gotuję..
Cebularze 181

wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a  w ostateczności rozpowszechnił  się wśród ludności polskiej.  Pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić(...)zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami

Bea(u)ty kitchen