ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:156/1038)

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą 79

Czas czytania: 2 min Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z mąki pełnoziarnistej 68

Czas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe bułeczki 92

Dobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej(...)przez mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie: jest przejrzysty. Bez spulchniaczy

Proste-przepisy.pl
Bliny z mąki gryczanej 68

Czas czytania: < 1 min Klasyczne bliny z mąki gryczanej Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka z nutą cytrusową 58

Czas czytania: 2 min Ciasteczka z nutą cytrusową to powiew wiosny, przynajmniej w ciastkach można ją poczuć, bo za oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z płatkami owsianymi 68

Czas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z figami 79

Czas czytania: 2 min Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo! Warto więc zadbać o to

SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowy chleb z garnka 169

Tekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie z żurawiną 88

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 141

rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka(...)mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju a ogień należy ustawić na średni płomień, na najmniejszym palniku kuchenki. Kulki osiągną strukturę ciasta drożdżowego, jeśli będą dłużej smażone. Nie warto robić większych kulek ani smażyć ich za krótko

Di gotuje
Pancakes – bezglutenowe 70

Czas czytania: 2 min Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane! Szaleją za nimi moje dzieci, ich

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 119

Klasyczne, niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne. A smak? Sami się przekonajcie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru demerara 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na wymiary blaszki (użyłam formy 22 x 33 cm). Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kawałki po czym mieszamy

Mienta blog
Wegetariańska kapusta zasmażana 84

Czas czytania: 2 min Wegetariańska kapusta zasmażana z suszonymi wędzonymi śliwkami, czerwonym winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą

SprawdzonaKuchnia.pl
Czym słodzić jeśli nie cukrem? 164

oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe.   Na sklepowych półkach można ją znaleźć w tabletkach, płynie czy proszku. UWAGA - stewia sprzedawana w sklepach często jest mieszana z innymi słodzikami, np. maltodekstryną (dotyczy to chyba najbardziej(...)jako słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach.  Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny

Powiedz dietom nie
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 264

cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron

Blondynka Gotuje
Ruskie pierogi II 83

Czas czytania: 2 min Ruskie pierogi w wersji regionalnej. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Piecuchy (Calzone) 278

jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie(...)oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach

dom-agi.pl