ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:155/1038)

Pierogi ze szpinakiem II 92

Czas czytania: 2 min Pierogi ze szpinakiem II to delikatna modyfikacja pierwszego, można powiedzieć podstawowego przepisu. Do tego przepisu użyłam dodatkowych składników, co wzmocniło i podkreśliło

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z bobem 100

Czas czytania: 2 min Dobrze jest mieć pod ręką coś, z czego można przygotować małe co nieco może to być pyszna kanapka lub na przykład sałatka

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowo – żytni 102

Czas czytania: 2 min Chleb orkiszowo – żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle ze śliwkami-twarogowe 79

Czas czytania: 3 min Knedle ze śliwkami-twarogowe. Knedle, skąd pochodzą, gdzie zaczęła się ich historia? Sprawa nie jest taka jasna i oczywista jakby się wydawało

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z żurawiną 94

Czas czytania: 3 min Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale

SprawdzonaKuchnia.pl
Rozetki – bezglutenowe 114

Czas czytania: 2 min Ciastka rozetki były bardzo popularne w latach 80-tych, później odeszły do lamusa. Stara rozetka do pieczenia ciastek zagrzebana był gdzieś pod

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb niedźwiedzi 106

Czas czytania: 2 min Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi , chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można

SprawdzonaKuchnia.pl
Szwedzkie Cynamonki- KanelBuLLe 154

Składniki na ciasto: 450-500 g mąki pszennej (najlepsza jest krupczatka lub lubella do ciast drożdżowych)  40 g cukru  1/4 kostki świeżych drożdży (25g) 1 kubek ciepłego mleka 3 łyżki  masła 1 jajko 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Składniki na nadzienie: 0.5 kostki miękkiego masła  1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)kroimy w plasterki. Rolujemy je i zwijamy w ślimaczek, końcówki podwijamy pod spód. Jeśli nie mamy zdolności manualnych możemy zwinąć ciasto w rulon i pokroić ślimaczki (pamiętajmy, że ciasto drożdżowe rośnie Po uformowaniu bułeczek, odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Ja zostawiam do czasu nagrania piekarnika

Luźna Kuchnia
Malasadas – pączki portugalskie 75

Czas czytania: 4 min Portugalskie pączki Malasadas poznaliśmy nie w Portugalii, ale na Hawajach! Szukając atrakcji w okolicach Honolulu, okazało się, że punktem obowiązkowym każdej wycieczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki na kefirze 119

Czas czytania: 3 min Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę  na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki bezglutenowe 76

Czas czytania: 2 min Naleśniki, naleśniki…to najczęściej wypowiadana prośba z ust mojej najmłodszej córki, która wprost uwielbia naleśniki i mogłaby jeść je przez cały

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb zmieniający życie 77

Czas czytania: 3 min Chleb zmieniający życie Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia „chleba zmieniającego życie” i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki z truskawkami 76

Czas czytania: 2 min Pyszne muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką, mięciutkie i wilgotne w środku. Myślę, że spodoba się wam ten przepis ponieważ muffinki są

SprawdzonaKuchnia.pl
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 174

drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy(...)smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek. Nadaje się do pancakes, deserów, legumin i sufletów a także lekkich ciast drożdżowych.   Kupowana w sklepach mąka jaglana jest gorzka. Zawsze. Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania