ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:155/1072)

Chleb żytnio – pszenny 113

Czas czytania: 2 min Nałogowo chleb piekę już od czterech lat i upiekłam ich już bardzo wiele – pszenne, żytnie, orkiszowe i różnego rodzaju mieszanki. W

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka czekoladowe 107

Czas czytania: 2 min Ciastka czekoladowe są dobre na wszystko, a te można powiedzieć podwójnie dobre, bo z dodatkiem białej czekolady i kakao. Aby wzbogacić ich

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 90

Czas czytania: 3 min Rogale marcińskie w drugiej odsłonie Rogale , rogale… teraz o nich wszędzie głośno, a to z powodu 11 listopada , który zbliża się

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki czekoladowe 94

Czas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z kruszonką 103

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Składniki 250 g mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 50 g masła 7 łyżek cukru szczypta soli Kruszonka 75 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli(...)zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni. Autor przepisu: Katarzyna The post Ciasto drożdżowe z kruszonką first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sernik z polewą jagodową 184

Czas czytania: 2 min Jaki będzie najlepszy sernik pod koniec lata, oczywiście sernik z polewą jagodową! Jagody najczęściej wykorzystuję do jagodzianek , ale po co się tak

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki hamburgerowe z zakwasem 95

Czas czytania: 2 min Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Bomboloni alla crema - włoskie pączki z budyniem 200

uzyskują ozdobny kleksik budyniowej masy na wierzchu. Naprawdę proste w przygotowaniu i o przepięknie pachnącym cieście. A potem…potem to już czysta poezja i przyjemność brylowania między teksturami miękkiego ciasta drożdżowego, leciutko chrupiącego wierzchu i kremowego, budyniowego nadzienia z wyraźną waniliowo-śmietankową nutą. Gdzieś z tyłu głowy majaczą przydrożne cyprysy z toskańskich pocztówek. Na kremowej chmurce budyniu można daleko odpłynąć(...)letnim mleku z cukrem. 2. Żółtka ubij z jajkiem na puszystą masę i połącz z zaczynem drożdżowym. 3. W dużej misce umieść mąkę i dodaj masę jajeczno-drożdżową - zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji. 4. Dodaj do ciasta masło, skórkę otartą z owoców i aromat - zagnieć bardzo dokładnie, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 40 min. do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hot – dogi w trochę innej wersji 90

Domowe hot-dogi to idealny pomysł na kolację bądź przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Wykorzystanie do tego ciasta drożdżowego to strzał w dziesiątkę. Lista zakupów ( na 6 sztuk) 45 g mleka 20 g cukru 30 g masła 10 g drożdży 2 jajka 150 g mąki pszennej 6 parówek sól Krok pierwszy: mleko umieścić w garnku, dodać do niego cukier(...)wyrośnięcia. Krok trzeci: wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić na paski. Krok czwarty: każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Można też posypać sezamem. Piec 8-10 minut w 230 stopniach. Smacznego! Mimo, że do przepisu wykorzystuje się ciasto drożdżowe to samo przygotowanie dania

Proste-przepisy.pl
Bułki pszenne z ziarnami 132

Czas czytania: 3 min Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan-chlebek indyjski 112

Czas czytania: 3 min Naan-chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Baza chlebka naan

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegeburgery 104

Czas czytania: 3 min Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów , bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze szpinakiem i łososiem 111

Czas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem 90

wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.   Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;) Składniki na 20 dużych bułeczek:   Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 14 g suszonych drożdży Dr.Oetker 20 dag cukru 20 dag masła 16 g cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli   Nadzienie: 1 litr wydrylowanych z pestek wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej na każdą bułeczkę 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka migdałowe 100

Czas czytania: 2 min Ciasteczka migdałowe są bardzo, bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. W towarzystwie kawy smakują wprost rewelacja! Poza tym, że

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 99

Czas czytania: 3 min Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl