Sezamki Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 20 Porcje 20 Składniki 200 g sezam 200 g ksylitol 2 łyżki woda 1 łyżka miód opcjonalnie Sposób przygotowania Na suchej patelni prażymy sezam. Często mieszamy, żeby się nie przypalił. W rondelku gotujemy ksylitol z wodą. Gdy masa zbrązowieje zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej sezam i miód i dokładnie
Kucharzycacałkowicie roślinne, które stanowią zdecydowaną większość. Przepisy na koktajle i soki zostały podzielone na konkretne właściwości i działania jakie od nich oczekujemy. Znajdziesz tu pomysły na koktajle śniadaniowe, wege, oczyszczające, odchudzające, upiększające, a także dla kobiet w ciąży oraz kilka innych. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem czy to danego koktajlu czy głównego produktu wykorzystanego w przygotowaniu napoju. Pod niektórymi
Zdrowie na języku :PChrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta. Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek
KucharzycaKrakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy
KucharzycaKrakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie
Kucharzycapodania Minusy: - iluzja wyboru (komponujemy tylko sosy i dodatki) - stosunkowo wysoka cena (chociaż można szaleć z dodatkami) - mały wybór mięsa i brak wyboru stopnia wysmażenia - brak burgerów alternatywnych (np. wege) - brak pieczywa pełnoziarnistego - płaski smak Na koniec jeszcze dodatkowy plus dla całej załogi, która nas obsługiwała tego wieczoru. Miłe hostessy, szybka i sprawna obsługa, świetna muzyka w tle i klimat
Food Squaremrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej
Kucharzycamojej zamrażarce zauważyłam ostatnie porcje mrożonego jarmużu, prosto z własnej działki, więc postanowiłam je jakoś wykorzystać :) Padło na wege kotlety! Bazą jest zielona soczewica, klasyczne dodatki, takie jak cebula i czosnek plus wspomniany na początku jarmuż. Masa wyszła przepyszna i już myślę nad podobną do wykorzystania na pasztet wegański/wegetariański. Kotlety są chrupiące i przypieczone z wierzchu, natomiast środek
Zdrowie na języku :PWege piątek Dziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować
Codzienne Gotowanieformie mleka kokosowego zrobił naprawdę piorunującą zmianę. Ok, przyznaję się, wczoraj robiłam porządki w spiżarni, i jak każdy szanujący swoje finanse wegus, gdy rzucają w Lidlu czy Biedrze coś wege robię zapasy, a ja całkowicie zapomniałam o 12 puszkach, więc teraz spodziewajcie się wysypu przepisów z mleczkiem kokosowym. Jeżeli robicie zupę grzybową najlepszą przyprawą będzie szczypta gałki muszkatołowej, a już
greenscarfWypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina. Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki temu
Chilli Czosnek i Oliwaradykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona z czego jeszcze można upiec ciasto. Dziś mam dla Was przepis na owsiane ciasteczka z bananami i masłem orzechowym. W zależności
CiastkozercyWege piątek Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką , dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności
Codzienne GotowanieWege piątek Przeglądając bloga W kuchni wieczorem trafiłam na wspaniały przepis na tartę z marchewka , a ponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam! Składniki : 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół
Codzienne Gotowaniekremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki z mąki ryżowej / Rice flour fritters : 9. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee : 10. Czterdzieści szybkich obiadów wege na lato / 40 quick to make vegetarian dinners for summer . Potatoes in spinach The dish is even better with fried eggs or buttermilk. PS You can also bake
Qlinarnie i Qlinarnie