nimi potrzeba jedzenia w bardziej rozgrzewający sposób... Soczewica z warzywami i kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKASZA JAGLANA. Na początku swojej wege-drogi nawet nie kojarzyłam, co to za kasza... Okazało się, że to piękna, złocista, smaczna i zdrowa, najstarsza ze znanych, KRÓLOWA WSZYSTKICH KASZ. Dzisiejszy wpis powstaje z myślą o początkujących jaglanko-fanach ;) którzy jeszcze nie wiedzą, jak zrobić z tej kaszy pyszne, sycące, energetyczne wegańskie śniadanie. (Dla starych wyg będzie on wstępem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERyba w occie to było coś, za czym naprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za samą rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu na paprykarz bez ryby i smalec bez słoniny, chyba jak każdy początkujący wegus ;) Przepis idealny znalazłam na puszce - dokładnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpozwala samemu sobie na przyjmowanie różnych wierzeń. Rozumiem to i szanuję w pełni. Jednak boli mnie fakt, że osobę, która nie spożywa mięsa, a je ryby piętnuje się w wege-środowisku. Sam Gawęcki, rozpatrując kwestię diety roślinnej, porównuje wszystkie odmiany, wymieniając pomiędzy innymi właśnie semi-wegetarianizm. To nie jest wymysł "bogatych" czy "nieświadomych", ale rzeczywiste stanowisko naukowe. Tyle, słowem wstępu
W kuchni Karmel-itkitutaj różne wersje śniadań, na zimno i na ciepło. Są przekąski, obiady, kolacje i także desery. Wszystkie przepisy mają przypisane do siebie etykiety z kategoriami: wege, bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie, ułatwiające nam wybór przepisu w zależności od diety. A wszystko okraszone apetycznymi, pięknymi i kolorowymi zdjęciami. Aż się chce gotować ! Reasumując, książkę tę przeczytałam z ogromnym
Kulinarne przygody GatityWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej
My Culinary Artsię znaleźć w zakamarkach kuchennych szafek. Chciałam Wam pokazać jak z niczego zrobić coś wyjątkowego: iście królewską ucztę - w sam raz na wykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść
W kuchni KatieKebab (ul. Nadbystrzycka 30) - 6 burgerów do wyboru, ceny od 11,90 do 14,90 zł. Umeå (ul. Orla 4) - lokal wegański, codziennie inny burgera - oczywiście opcje wege. Po 9 zł sztuka. SMACZNEGO
Pasja SmakuPrawdopodobnie w każdym domu jest raz na jakiś czas przeprowadzona taka rozmowa pt. co chcecie jutro na obiad? Nieprawdaż? Osoba gotująca w domu, bo przecież niekoniecznie
Nie Bo Piekłososu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię. Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego! * Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom . ** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki
Food SquareSkładniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska 500-750 ml wege bulionu z warzyw 100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki płatki migdałów do posypania (ewentualnie) Przygotowanie: Buraki, pietruszkę, seler i cebulę obrać i umyć, a następnie zawinąć w folię
Food SquareSłońce próbuje nadaremnie przebić się przez grubą warstwę wrogich chmur. Zaraz zacznie padać - niebo szarzeje coraz bardziej, przy każdym mrugnięciu oka zmienia swój odcień. W końcu
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani z tofu, ani z bakłażana. I to była słuszna decyzja. Bakłażan dodał smaku i … Czytaj dalej
slodkokwasnaplprzez ciasteczka z amarantusa , pralinki orzechowe aż do muffinek z komosy ryżowej czy też kaszy jaglanej - jest w czym wybierać, ale po fali słodyczy przyszedł czas na coś wytrawnego. Wege obiady to również przepyszna opcja. Miałam okazję zachwycić się nimi podczas ostatnich wakacji w Green Peas - jednej z warszawskich restauracji, którą teraz każdemu polecam. Jednak jeśli chodzi o przygotowanie takich
peanutbuttermonsterDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itki