Róże i Zen” i fantastyczny sernik z białą czekoladą, a Kraków to zawsze konieczna wizyta w „Redolfi” na naleśniki suzette z pomarańczami. Właśnie odkąd jestem wege najbardziej brakuje mi sernika, każdy kto mnie zna z czasów „przedwege” pamięta że kawałkiem sernika można było u mnie dużo zdziałać Dziś upiekłam ciasteczka które naprawdę nieźle imitują smak
greenscarfciasta. Dzięki temu pizza się łamała. Wyszła pizza w odcinkach. Nie potrzebowałam noża. Są w niej zawarte też cztery smaki. "Odcinek" z salami był mojego syna. Wersje wege nasze. Niby tak wiele składników, a tak naprawdę powstała z resztek, jakie miałam w lodówce. Ciasto na pizzę kupiłam w Carrfour
AZgotuj!Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege. 4 średniej wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku olej do podsmażenia oregano do smaku boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka
AZgotuj!Mirabelkowy blog Hiszpańskie tosty z sherry - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Naleśniki hiszpańskie, fixuelos - Emilia z bloga Turcja od kuchni Napoje: Koktajl w hiszpańskich barwach - szczypta-wege.pl z bloga szczypta-wege Leche merengada - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Sangria - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwajeść na mieście, to gdzie? Nie jem często na mieście i raczej za tym nie przepadam, ale gdybym już miała się zdecydować to na pewno byłaby to jakaś wege restauracja :) 2. Która potrawa od razu kojarzy Ci się z dzieciństwem? Bułka w jajku :D I omlet biszkoptowy z dżemem. 3. Gdybyś musiał/a wybrać jeden owoc i jedno
breakfast of dreamssuchej kaszy gryczanej (miałam niepaloną, każda inna kasza a nawet ryż też da radę) papryka czerwona kilka połówek suszonych pomidorów 5 patisonów 50 g wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki na same patisony, bo sama użyłam 200 g kaszy i został mi farsz, a że mam też cukinie to wykorzystałam. Przygotowanie: Kaszę ugotować. Paprykę pokroić
greenscarfrzeką, nie będziecie musieli rezygnować z morskich smaków. Żeby zdobyć wegańską rybkę musicie udać się do sklepu. Ktoś musi wykonać za was tę brudną robotę, jaką jest łapanie wege rybek! W domu wystarczy wyłowić ją z wody i pewnym ruchem noża pokroić na cztery kawałki potem zamarynować
wegetalerzekażdy kto chciał na chwilę odpocząć od muzyki i bazarków mógł pospacerować okolicznymi ścieżkami czy usiąść przy stawie i odetchnąć pośród zieleni. My tymczasem od razu podążyliśmy w stronę wege-bazarków, która zachęcała obfitym wyborem zdrowych roślinnych i lokalnych produktów: Powyżej organizacja "Otwarte Klatki" działająca na rzecz praw zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu
Roślinna - blog wegańskiwege) Awokado brownie z dodatkiem banana, z gorzką czekolada i malinami Bo bez jajka też się da. Nadrabiam po latach stwierdzenia, że nie lubię awokado, dobrze, że mi się odmieniło, bo to... kremowe, z dużą ilością czekolady.. tak jak zawsze sobie wyobrażałam prawdziwe brownie, może trochę nie dopiekłam, ale kto by chciał dłużej czekać? takie
More food, love and dreamsKolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól
Zdrowie na języku :Plubię, ot co. Podejrzewam jednak, że mogło być to spowodowane boomem ma wegetarianizm i weganizm. Chciałam być modna, a skoro zrezygnowałam częściowo ze zwierząt, myślałam, że jestem już wege. BŁĄD ! Musiało minąć trochę czasu, bym w końcu to zrozumiała i zmieniła. Dobra, samej żelatyny nie ruszę. Odrzuca mnie mięsny zapach. Lecz galaretki? Dlaczegóż by nie! Oczywiście, agar
W kuchni Karmel-itkiczęsto jak tylko mam do niej dostęp. Standardowe dodatki jak cebulka i czosnek, do tego marchewka, przyprawy, kasza gryczana i mamy zdrowy i sycący, a na dodatek wege obiad :D Sznycelki wzbogaciły danie w porządną porcję białka :) Składniki (1 porcja): 1/2 cukinia 1 marchewka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 sznycelki wegańskie Primavika 1 łyżeczka oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz
Zdrowie na języku :Pkanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakuJakiś czas temu na blogu znajomego http://pakasmaku.wordpress.com/ zainteresował mnie przepis na wege cheeseburgery. nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i lekko nie zmieniła przepisu. Dziękuję za inspirację ! Wyszły bardzo smaczne i jeszcze z pewnością wrócę do nich :) Aby były jeszcze bardziej zdrowe upiekłam je w piekarniku. 100 g kaszy jęczmiennej 1/2 sera camembert 1 cukinia
Jemy Pijemyprzerwie w zdobywaniu świata, odwiedził nas friendas. Kilka lat w Dahab, później Maroko, Turcja, Fuerteventura, znów mój ulubiony Dahab...Za chwilę Wyspy Zielonego Przylądka.... Ależ się rozmarzyłam... Wege burgery szybko zniknęły z talerza. Kuba na prędce przygotował guacamole :) Było pysznie orzeźwiająco, letnio, słonecznie.... Dziękuję Kuba za wspaniałe opowieści i kolejny przepis do kolekcji :) A oto składniki: 1 awokado
Jemy Pijemy