Wege piątek Dziś polecam Wam szybkie i lekkie danie - idealne na piątkowy obiad - łososia teriyaki . Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów, a jej największą zaletą jest to, że jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Łosoś świetnie łączy się z azjatyckimi smakami, a w tym z sosem teriyaki, który możecie kupić lub przygotować samodzielnie
Codzienne GotowanieDzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Moja kuchnia wege” na falafele z czerwonej fasoli i libańską sałatkę tabbouleh„. Składniki na falafele: – 500 g czerwonej fasoli – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1/2 pęczka kolendry – 1 łyżka zmielonego kminku – 1 łyżeczka słodkiej papryki – świeżo zmielony czarny pieprz
Kuchenne Wariacjecurry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować
Ugotowane pozamiataneWegetariańskie i wegańskie burgery podbijają restauracje i serca głodomorów spragnionych... Artykuł Burgery z quinoa z marynowaną cebulą pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmarchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu (M) 7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego (W)* 1 szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) (D)* 1/2 łyżki oliwy (Z) 2 listki laurowe (M) 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
Codziennik KuchennyRozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege Danie, które za każdym razem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Smaczne, wartosciowe, pożywne i, co najważniejsze, proste i szybkie w przygotowaniu. Fasolkę proponuję samemu przygotować w domu. Wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości z odrobiną soli (okolo30-40 minut). Przelać gorącą wraz z jej wywarem do słoików i po wystygnięciu przechowywać
Wino Francja Kuchniautrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian, suchar. Dziś mnogość przepisów wege i wega jest tak ogromna że moim zdaniem, każdego dnia roku można zjeść inne danie, jestem tego prawie pewna, bo sama praktycznie nie powtarzam dań, no chyba
Słodki KompromisRestauracja daTerra w Porto jest rajem dla każdego wegetarianina. Choć jestem mięsożerna, a kuchnia portugalska jest obfita w dania mięsne, to wypad do wege lokalu był dla mnie obowiązkowym doświadczeniem. W Porto daTerra jest w dwóch miejscach – jedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch
Pink Envelopetartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 150 g różyczek brokuła 200 g ziemniaków 50 g pędów bambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy
My Chcemy Jeśćdawką dobrego humoru, który dopisywał wszystkim :) spotkałam się z sześcioma dziewczynami - dwie wspaniałe Organizatorki - Monika i Ania oraz cztery sympatyczne Blogerki: Małgosia z Gotowanie i Blogowanie , Ewelina z Pyszne Wege , Beata z Wypieki Beaty i Gosia z Jaśkowe Klimaty . Sześć zupełnie obcych mi osób, a czułam, jakbym je znała od dawna :) to jest fascynujące na jak wiele tematów można porozmawiać
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj pokażę Wam bardzo fajną książkę pt. "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" autorstwa Magdaleny Gembackiej od Wydawnictwa Publicat . Pozycja
Moje Kuchenne RewelacjeWege Piątek Bardzo proste a niezwykle smaczne placuszki ziemniaczano - marchewkowe z dodatkiem pora wywodzą się z kuchni skandynawskiej (rarakor). Małe placuszki często serwowane są jako kanapeczki na imprezach, nieco większe bywają podawane jako dodatek do dań głównych, przede wszystkim do ryb. Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem
Codzienne Gotowanieteraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend
greenscarfmają przede mną tajemnic. Kocham łączyć ciekawe i nietypowe smaki i sprawiać, że po takim połączeniu każdy oblizuje się ze smakiem. Dziś mam dla Was przepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się
Ostra na Słodkokasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - sól - pieprz Ziemniaki dokładnie myjemy ( nie obieramy
Cook&Love