Wege piątek Skandynawska akcja kulinarna powoli zbliża się do końca, jednak jeszcze dziś postanowiłam przygotować sałatkę ziemniaczaną , które są bardzo popularne w krajach skandynawskich. Ja również zasmakowałam w sałatkach z ziemniaków, choć muszę przyznać, że są one nieco ciężkie i tuczące, ale taka jest specyfika tej kuchni. Jak dotąd na blogu pojawiła się sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem
Codzienne Gotowanieszklanki surowej. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu + 3 łyżki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g oleju kokosowego w wersji nie-wege może być masło płatki migdałowe na wierzch Na masę jabłkową 1i 1/2 kg jabłek (ja użyłam papierówek, które zebrałam z pobliskiej jabłonki :) 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej
zdrowa vege kuchniadaktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy ryżowej (quinoi
Moja Delicjazupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege nie piekłam, a czekolady gorzkiej zawsze mam spory zapas w spiżarni, i tak oto przepadłam. To są chyba najlepsze ciacha, jakie zrobiłam ostatnimi czasy. Jest z nimi trochę zabawy
greenscarf30 lipca spotkamy się na evencie kulinarnym Falafel Contest w Warszawie, w Bulwarze Flotylli Wiślanej. Artykuł KONKURS! WYGRAJ KUPON NA DOWOLNE DANIE LUB DESER – FALAFEL
COOKMAGAZINE23 i 24 lipca na Otwartej Ząbkowskiej stawiamy na ekologię... Artykuł 23-24 LIPCA – FESTIWAL ZIELONA WARSZAWA W RAMACH OTWARTEJ ZĄBKOWSKIEJ – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE16 lipca Piotr Henschke przygotował dla Was pokaz gotowania pod... Artykuł 16 LIPCA – TOFU NIE GRYZIE –POKAZ GOTOWANIA PIOTRA HENSCHKE – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEróżnymi osobami i wyszły! Najlepsze jagodzianki ever! Skoro własny ojciec i Najcierpliwszy orzekli, że przypominają im te z dzieciństwa, to jest dobrze! Jagodzianki niestety nie są dietetyczne, bezglutenowe i wege. Mają masło, jajka, drożdże i białą mąkę. Nie będę wam pisać o tym, że można coś zamienić i wyjdzie cacy, bo najzwyczajniej nie próbowałam robić i nie będę wam wciskać
ladykitchenJuż tradycją jest, że na każdy Piknik Smakosza przygotowuję wege burgery, tym razem postawiłam na mini burgery curry z mozzarellą na bazie kaszy jaglanej. Przygotowuje się je dość szybko, a bogactwo przypraw daje niesamowite połączenie. Koniecznie spróbujcie! PS. Musicie wybaczyć jakość zdjęć, ale były robione na szybko podczas Pikniku, niestety spore zainteresowanie uniemożliwiło mi zrobienie lepszych ujęć. Składniki
Pasja Smakudaktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy ryżowej (quinoi
Moja Delicjawarte, ale doprawdy nie wiem, czy ma to związek z dalem ;) W każdym razie, danie jest również popularne w świecie zachodnim. Tym bardziej, im bardziej popularne stają się diety wege. I nic dziwnego, bo dal jest naprawdę pyszną i wartościową propozycją kulinarną! :) Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duży pomidor malinowy lub 1 puszka krojonych
zadanie-gotowaniezbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie na talerzu ! Quinoa i smażone zielone warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki quinoa 1 mała kapusta pak choi 1/2 pęczka zielonych
Kulinarne przygody Gatitysamej budce udało mi się też kupić żółtą fasolkę szparagową. Kupiłam trochę więcej niż pół kilo za ok. 3 zł. P ewnie podam ją z jakimś wege kotletami i ziemniakami :). Również na tym stoisku wzięłam boczniaki. Kosztowały 9 zł za kilogram. Na zdjęciu jest 250 gram, za które zapłaciłam trochę ponad 2 zł :). Kilka stoisk dalej moją uwagę przykuły
wegujemyPasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos
Kulinarne Fantazje Mariolidomowej wersji lodów musi koniecznie to nadrobić :) Składniki : 1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej takiego bez niepotrzebnych dodatków) 1 szklanka mleka roślinnego ryżowego, owsianego lub zwykłego w wersji nie wege 1/2 szklanki masła orzechowego ( ja użyłam gładkiego masła 100% z primaviki) łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli 1/4 szklanki cukru kokosowego lub miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki umieszczamy
zdrowa vege kuchnia