Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 230Postanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 247Upały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na
W kuchni Karmel-itki
Nietypowo. I kurczak. 360Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie
W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 232Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 237Dziś piątek, 13-stego. Co? Niee...Żarty sobie stroicie? Nie jestem przesądna, ależ skąd. Nie wierze też w horoskpy, przepowiednie. Wróżki telefoniczne?Ta, ich przepowiednie się
W kuchni Karmel-itki
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 216Piękne, czerwone i soczyste owoce, o tym charakterystycznym aromacie, usłanedziesiątkami malutkich pesteczek na wierzchu.Powolutku kończą się ukochane truskawki. Ubolewam nad tym strasznie, bopomysłów wciąż niemało.Nie
W kuchni Karmel-itki
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 250Jest siódma rano.Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy.Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon,rozgląda się niepewnie
W kuchni Karmel-itki
Bazylio ma...! 275Bazylia. Królowa ziół? Szczególnie we Włoszech. Znana i lubiana.Bazylia pospolita ma wiele imion. Zwą ją bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną, balsamem, bazyliszką polską. Mnie najbardziej
W kuchni Karmel-itki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 258Są czasem takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie.Przykuwają uwagę swoim tytułem. Ciekawią i intrygują składem, sposobem wykonania, przyprawami. Zaskakują możliwym efektem. A podczas
W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 233Kojarzycie Panią Ewę Wachowicz, prawda? No, bo któż by jej nie znał? Niech lepiej się nie przyznaje, oj nie ;]Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się
W kuchni Karmel-itki
Magia ręcznie robionych cukierków. 209Obiecałam, że powrócę w postach do Krakowa. I to zapewne niejednokrotnie,to miasto pełne magii. Pod każdym względem. Przechadzając się tu i ówdzie, błądząc po Starym
W kuchni Karmel-itki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 278A gdyby tak...?Kto się odważy? Ja!!Las rąk widziałam. Tak, tak, ale tylko w myślach.Kiedy wpadłam na ten szałowy pomysł, raczej nie było zwolenników
W kuchni Karmel-itki
Tam, gdzie rządzi czekolada. 264Kraków posiada jeszcze wiele miejsc, gdzie nogi same prowadzą.Kiedy tylko zobaczyłam wystawę na jednej z ulic, dokładnie na Szewskiej,wiedziałam, że i tam wejdę. (źródło
W kuchni Karmel-itki
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 293Przy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik), podałam, że przepis jest mój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane
W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 197Sezon ogórkowy trwa juz od dłuższego czasu.Nie nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród
W kuchni Karmel-itki