Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa. Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką(...)Składniki:ok 1kg cebuli600 g wątroby drobiowej łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuliolej do smażenia wątróbkisólpieprz majeranekWykonanie:Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni
Walijskie Pichcenieprzyprawy wchodzą :imbir, cytryna grys, majeranek, curry, marchewka, czosnek granulowany, kminek, kozieradka, sól, pietruszka, gorczyca oraz kolendra .U mnie akurat jest to wątróbka wieprzowa,ale może być i drobiowa .. wątróbka wieprzowa mąka cebula przyprawa do wątróbki Rafex sól ziołowa Rafex Wątróbkę pokroić w plastry, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do wątróbki.Usmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzenieDrobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.Skład marynaty na 1 kg wątróbki:-1/2 szklanki oleju-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla-1/2 łyżeczki słodkiej papryki-płaska łyżeczka soli-pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnkuWszystko razem dokładnie
Maminek kulinarnyDzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksycąca i daje energię w chłodne dni. Tym, którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody
Kulinarne przemysleniabyć ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne
Zapiski Młodej ŻonyLxWxH 30x12x8c: MIĘSO: 2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka ½ kg podgardla wieprzowego 200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA: 1 cebula – średnia 3 jaja – całe 2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe 1 łyżka(...)wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości . Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa. Po ostygnięciu, mięso oddzielić od kości. W ostudzonym wywarze namoczyć bułki
Grunt to przepis!robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka, 1 pietruszka sól, pieprz(...)bułka tarta ( opcjonalnie) odrobina oleju do foremki Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut
pieprzny smaczekbiałe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól
Bon Appetit Małgorzatykeksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 jajka
My Culinary Artugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy
NA MOIM TALERZUSkładniki: 450 g wątróbki drobiowej 1,5 cebuli pieprz, sól 80 g masła lub margaryny Wątróbkę płuczemy pod zimną wodą na durszlaku, odcinamy białe niepotrzebne części i kroimy w kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej (około 1 łyżki) i obsmażamy razem z cebulą pokrojoną w półksiężyce, kiedy już mięso nie będzie czerwone dodajemy masło, doprawiamy pieprzem, kiedy się roztopi dusimy wątróbkę
Moje-pitraszeniewielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce
e-PrzepisyKulinarneNietypowe klopsiki bo z dodatkiem spore ilości wątróbki drobiowej. Jestem pewien, ze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nie tylko wątróbki, ale także małych kotlecików
Milion Smaków