wątróbka drobiowe - 500 przepisów (strona:6/34)

Pasztet drobiowy bez pieczenia 180

jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam! inspiracja: przepis podpatrzony(...)Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml czerwonego wina majeranek pieprz, sól ostra i słodka papryka w proszku imbir w proszku gałka muszkatałowa olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku 221

Niebanalny pomysł a jak smakuje! Wątróbka drobiowa wbrew pozorom znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie dzięki temu jest soczysta i krucha oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku to prawdziwa uczta na powietrzu. Radość ze spotkania w gronie przyjaciół była ogromna, gdy wszyscy pochwalili mnie za nowe, wspaniałe wrażenia smakowe Skusicie się ? Zachęcam ;)  Wszystkie(...)produkty kupicie w  Almie Składniki: 12 plastrów boczku gotowanego 12 wątróbek drobiowych 1 szklanka piwa jasnego 3 łyżki musztardy ostrej sól do smaku 1 łyżka majeranku Jarzynka: 1 młoda cukinia 4-5 małych jędrnych pomidorów czubrica zielona smaku sól do smaku sałata masłowa do dekoracji Sposób wykonania: Wątróbki dokładnie oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie

Wanilia i Kardamon
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 336

oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować również innych toskańskich specjałów, np. kanapeczek z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Bruschetty i crostini, które jedliśmy w Toskanii: Po lewej: talerz toskańskich przekąsek, w tym bruschetta al pomodoro oraz crostini z pastą z wątróbki drobiowej, po prawej: grzanki podane

Chilli Czosnek i Oliwa
GRZANKI TOSKAŃSKIE – mega chrupiące! 205

bardzo starych kalendarzy, takich do zrywania. Troszkę oczywiście zmieniłam … dodałam coś od siebie … urozmaiciłam … i tym sposobem mogłam delektować się fantastycznymi, chrupiącymi grzankami. Farsz z drobiowych wątróbek i czarnych oliwek z całą pewnością nie należy do popularnych, ale gwarantuję, że należy do bardzo smacznych! Takie grzanki są świetnym pomysłem na kolację albo rodzinną imprezę! Gwarantuję, że nawet(...)którzy za wątróbką nie przepadają z przyjemnością zjedzą do samego końca. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bagietka – 1 szt * wątróbki drobiowe – 150 g * czarne oliwki – 50 g * masło – 1 łyżka * suszona cebulka – 2 łyżki * parmezan – 3 łyżki * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną wątróbkę przesmażamy

Ostra na Słodko
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 201

Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate. Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami: 500 g wątróbek drobiowych 120 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) 4 cebule szalotki 4 łyżki koniaku 2 średnie jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz Przybranie(...)jabłko 1 łyżka cukru trzcinowego 20 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) żurawina listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g wątróbek drobiowych 120 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) 4 cebule szalotki 4 łyżki koniaku 2 średnie jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz 1 jabłko 1 łyżka cukru trzcinowego

Poezja smaku
Wątróbka z cebulką, czyli obiad wykonany telefonem, siłą woli i Panem Mężem 230

Krok 2: Posługując się wspomnianym ekwipunkiem i taktyką szantażu małżeńskiego o dowolnej tematyce (byle skutecznej!) , zmusić Pana Męża do wyprawy na łowy do pobliskiego sklepiku osiedlowego. Wymagana zdobycz to: wątróbka drobiowa, siatka cebuli, fasolka szparagowa, mały worek ziemniaków . Krok 3: Stosując wymienione wyżej instrumenty perswazji, zapodać Panu Mężowi bojowe zadanie spreparowania składników obiadowych : obranie, umycie, odstawienie w garnku z wodą(...)gospodyni domowa to trochę czarownica jest! - bynajmniej wedle słów Pana Męża) . Mieć po 20 minutach gotowy smaczny i treściwy błyskawiczny obiad ! Składniki na porcje dla 2 osób: WĄTRÓBKA: 400g wątróbki drobiowej mąka - do obtaczania przy smażeniu 2 średnie cebule olej - do smażenia sól i pieprz - do smaku  FASOLKA SZPARAGOWA: 400g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 łyża bułki

Grunt to przepis!
domowy pasztet drobiowy 196

Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach.  Składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe(...)ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. W drugim garnku rozgrzewamy smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi. Cebulę kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku

Miód i pieprz
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 192

nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka(...)jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 281

nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę. Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. CIEKAWOSTKA! W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka(...)jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN

Ostra na Słodko
Pasztet szlachecki 224

się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku(...)bułka tarta do wysmarowania formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek

moj przepis na
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 200

około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą

Bon Appetit Małgorzaty
pasztet domowy 195

pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek(...)Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę

Miód i pieprz
Pasztet domowy 144

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso(...)układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek

Miód i pieprz
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 191

około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą

Bon Appetit Małgorzaty